© Bright

Nieuwe Dyson-lamp is op vier manieren te gebruiken
Unieke sfeerstand

Nieuwe Dyson-lamp is op vier manieren te gebruiken

28-01-2020 17:00 Laatste update: 18:00

De nieuwste lamp van Dyson past de kleurtemperatuur automatisch aan het omgevingslicht aan en is op vier manieren te gebruiken.

In 2019 kwam Jake Dyson, zoon van stofzuigermaker James, met zijn Lightcycle-lamp. Een futuristische bureaulamp die zijn licht altijd aanpast op dat van de omgeving, en flexibel verstelbaar is. Maar het bleef een bureaulamp; de nieuwe Lightcycle Morph is geschikt voor het hele huis. 

Ook de Morph gebruikt daylight tracking om zijn kleurtemperatuur altijd op de omgeving aan te passen, voor licht dat altijd prettig is voor de ogen. De gebruikte led-lampen gebruiken koelbuistechnologie en houden het volgens Dyson 60 jaar vol, zonder in kwaliteit, temperatuur of nauwkeurigheid in te leveren en zonder flikkeringen. Dankzij een omgevingssensor wordt licht in- en uitgeschakeld op basis van beweging in de buurt.

Unieke ontspanningsstand

De Lightcycle Morph is dankzij zijn draaibare wervelarm op vier verschillende manieren te gebruiken. Net als de reguliere Lightcycle is hij te gebruiken als taakverlichting op het bureau: kaarsrecht licht zonder afleidende schaduwen. Ook kan hij gebruikt worden als accentverlichting, door de lichtbundel op bijvoorbeeld een schilderij te richten.

De lamp kent ook twee indirecte mogelijkheden: het richten van de lamp op de muur en de unieke ontspanningsstand. Dan wordt de lichtbundel boven de stang van de lamp gedraaid, en wordt die magnetisch afgesloten. Een oranje lichtfilter zorgt voor een sfeervolle, gelijkmatige gloed die vanuit de geperforeerde aluminium stang schijnt.

'Daglicht nabootsen'

De Lightcycle Morph heeft voor ouderen een speciale leeftijdsstand; Age Adjust stelt de helderheid in op de leeftijd die de gebruiker in de bijbehorende app invoert. Hoe ouder de gebruiker, hoe helderder het licht. In die app kunnen ook 20 verschillende lichtinstellingen op maat worden gekozen, zoals voor studie, relaxen, ontwaken of juist slapen. Daarbij worden zowel de helderheid als kleurtemperatuur aangepast, met bijvoorbeeld meer blauw licht om wakker te worden.

"Met de Dyson Lightcycle Morph-lamp was het ons doel om het fundamentele gebruik van huidige kunstmatige verlichting tegen te gaan en om een oplossing te vinden tegen problemen zoals flikkering. Dus ontwikkelden we een lamp die natuurlijk daglicht volgt en op intelligente wijze transformeert voor diverse doeleinden – waardoor je het juiste licht op het juiste moment hebt, precies waar nodig", zegt hoofdtechnicus Jake Dyson.

In de voet van de lamp zit een usb-c-aansluiting voor het laden van smartphones. De Lightcycle Morph is verkrijgbaar in de kleuren zwart en zilver, in een bureau-uitvoering voor 549 euro en een vloerlamp voor 749 euro. De lamp wordt verkocht op de site van Dyson en bij de Bijenkorf.

Review: eerste Dyson Lightcycle

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's