'iPhone binnenkort te gebruiken als autosleutel'
CarKey

'iPhone binnenkort te gebruiken als autosleutel'

05-02-2020 20:03 Laatste update: 22:20

Een software-update moet het binnenkort mogelijk maken om je iPhone als autosleutel te gebruiken.

De nieuwe functie zit verstopt in de testversie van iOS 13.4, ontdekte 9to5Mac op woensdagavond.

Door de CarKey-optie in te schakelen, kan de draadloze NFC-antenne van een iPhone worden veranderd in een autosleutel. Door de bovenkant van een toestel tegen een sensor te houden wordt een autodeur ontgrendeld of het voertuig gestart.

Hoogstwaarschijnlijk werkt de functie alleen met auto's die een speciale NFC-sensor voor sleutels hebben.

Sleutels delen

Het wordt ook mogelijk om je autosleutel met andere iPhone-bezitters te delen. Die krijgen dan een notificatie op het toestel, zodat ze met de auto op pad kunnen zonder jouw sleutels te lenen. 

Bij het delen van een sleutel lijkt het ook mogelijk om bepaalde functies af te kaderen. Zo kan een gedeelde CarKey bijvoorbeeld alleen worden gebruikt om de deur te openen en kan hij de auto niet starten.

Maart 2020

Hoewel CarKey al in de bèta van iOS 13.4 verstopt zit, heeft Apple officieel nog niks over de nieuwe functie verteld. Wellicht gebeurt dat ergens dit voorjaar: volgens bronnen wil de techreus dan nieuwe, goedkopere iPhones presenteren. Dat gebeurt vermoedelijk op een speciaal evenement, waar ook ruimte is voor andere onthullingen.

De NFC-antenne in iPhones wordt op het moment al gebruikt voor betaaldienst Apple Pay. Vanuit een bank-app kun je een pinpas toevoegen aan de Wallet-app, waarna je contactloos met de telefoon kunt betalen.
 

10 jaar iPad: de tablet is niet stuk te krijgen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's