Het Belgische Ellio komt met tweewielaangedreven e-bikes
2 wheel drive

Deze e-bikes hebben twee elektrische motoren

12 februari 2020 om 16:32
Laatste update: 13 februari 2020 om 08:05

De Ellio-fietsen zijn e-bikes met twee elektrische motoren: eentje in het voorwiel en een middenmotor die het achterwiel aandrijft. De e-bikes hebben automatische versnellingen, ABS-remmen en een grote 1150Wh-accu.

Het Belgische Ellio brengt een aantal technieken uit de autoindustrie naar zijn e-bikes en speed pedelecs. Het meest opvallende: de elektrische fietsen zijn tweewielaangedreven voor betere stabiliteit en verhoogde tractie. 

Beide wielen van Ellio zijn aangedreven en net als bij een all-wheel drive auto wordt de tractie van beide wielen continu gemonitord door de boordcomputer. Het wiel met het meeste grip krijgt het meeste vermogen. Op die manier biedt Ellio zeer goede wegligging, ook bij hogere snelheden. Bij AWD-auto’s is het bekend dat het aandrijven van alle wielen het bochtengedrag en vooral de stabiliteit positief beïnvloed. Dat is net zo bij tweewielers. De stabiliteit wordt bovendien verhoogd door de relatief kleine maar brede 20 inch wielen die zijn uitgevoerd met lekvrije banden. 

ABS en regeneratief remmen

De Ellio's, die zowel als e-bike (tot 25 km/u ondersteuning) en als speed pedelec (tot 45 km/u) verkrijgbaar zijn, hebben automatische versnellingen. Het Ellio-systeem is een traploze CVT-versnelling die elektrisch ogenblikkelijk schakelt van de grootste naar de kleinste versnelling.

De Ellio's hebben bovendien krachtige hydraulische schijfremmen en optioneel ook ABS om te voorkomen dat de wielen op gladde ondergronden bij het remmen blokkeren. Bovendien heeft de Ellio regeneratief remmen. Uniek is dat de Ellio ook elektrisch remt via de trappers. Je kan zonder de handvatten te gebruiken met de trappers bijvoorbeeld de bocht aanremmen of bergafwaarts je snelheid verlagen, terwijl de fiets het remmen gebruikt om je accu op te laden.

Enorme accu

Alle modellen zijn uitgerust met een enorme 1150 Wh accu en een onderhoudsvrije snaaraandrijving. De accu in de speed pedelec is afhankelijk van het terrein of weersomstandigheden goed voor een actieradius van zo'n 80 kilometer. Bij de e-bikeversie is dat zo'n 120 kilometer.

Naast de e-bike en de speed pedelec is er ook nog een tussenversie die een maximumsnelheid van 35 km per uur heeft. In Nederland zal die onder de speed-pedelec-wetgeving vallen. De prijzen van de Ellio's beginnen bij 3495 euro voor de e-bikeversie tot en met 5995 euro voor het topmodel van de speed pedelec. 

E-bike kopen? Dit moet je weten:

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal.

Volg alle updates over elektrische fietsen.