© Bright

Coronavirus kan productie iPhone 12 vertragen
Het is vijf voor twaalf

Coronavirus kan productie iPhone 12 vertragen

26-02-2020 08:48 Laatste update: 09:04

Het coronavirus kan er mogelijk voor zorgen dat de iPhone 12 later zal verschijnen dan eerst werd verwacht.

Reizen naar China is moeilijk tot onmogelijk gemaakt, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die reisbeperkingen werden opgelegd rond dezelfde tijd dat Apple-personeel naar China zou afreizen om de eerste productiestappen voor nieuwe iPhones te zetten, zeggen twee voormalige fabrieksmedewerkers tegen Reuters.

Er zijn daarom twee scenario's mogelijk: Apple-personeel is net op tijd naar China afgereisd om de iPhone 12-productie te starten, of de medewerkers komen het land niet meer in. Is het laatste het geval, dan kan dit de iPhone 12 significant vertragen. Apple wilde niet op de uitspraken reageren.

De massaproductie van de iPhone 12 zou pas deze zomer van start gaan, maar rond het voorjaar worden de eerste testproducties gedraaid. In nauwe samenwerking met Apple-medewerkers wordt gekeken of de telefoon op de juiste wijze van de lopende band rolt, zodat dit traject later kan worden opgeschaald.

'iPhone 9' wellicht ook later

De iPhone 12 zou niet het enige getroffen toestel bij Apple zijn. Bronnen vrezen dat de vermeende budgetsmartphone van de fabrikant ook later op de markt kan komen, door complicaties van het coronavirus. Meerdere fabrieken in China zijn namelijk dicht.

Bronnen spreken al maandenlang over de komst van de opvolger van de iPhone SE, die zowel de SE 2 als de iPhone 9 genoemd wordt. Deze telefoon lijkt van buiten op een iPhone 8 maar heeft nieuwere hardware. De onthulling vindt, mits hij niet is vertraagd, vermoedelijk eind maart plaats.

Eindoordeel: AirPods Pro na 3 maanden

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's