Geen rijbewijs nodig

Elektrische stadsauto van Citroën kost maar 7000 euro

Citroen Ami: elektrisch rijden voor 7000 euro
28 februari om 13:08
Laatste update: 28 februari om 19:47

Citroën heeft de Ami geïntroduceerd: een elektrische auto die je met een brommerrijbewijs mag rijden. Je kunt de auto huren, kopen of per rit gebruiken.

Menig automaker roept al jaren geen leverancier van auto's meer te zijn, maar van mobiliteit. In een markt waar je je fiets huurt, een taxi via een app regelt en een camper van de buren gebruikt, waren dat grote woorden met weinig zichtbaar resultaat. Experimenten als de Renault Twizy leverden vooral tegenvallende resultaten op.

Citroën komt nu met een compacte volledig elektrische tweezitter die je kunt kopen voor 7000 euro, huren voor 20 euro per maand of per minuut rijden voor 26 eurocent. 

45 km/u en 70 km bereik

De auto is net wat volwassener dan een Biro en net wat jeugdiger dan een Smart. De accu heeft 5,5 kWu capaciteit, wat in de stad voor een geschat bereik van maximaal 70 kilometer zal zorgen. Gezien je er maximaal 45 km/u mee kunt, is dat ruim voldoende.

Aan een gewoon stopcontact laad je in 3 uur de accu weer vol. Maar hij kan ook naast de grote jongens aan een laadpaal. De auto is maar 2 meter 40 lang en kan dus in een beetje een flink parkeervak overdwars staan. 

Smartphone-integratie

Niet alleen in afmetingen is het een auto voor een nieuwe stadsgeneratie, ook het infotainmentsysteem is bij de tijd. Het belangrijkste scherm is namelijk je eigen smartphone. Die gebruik je voor navigatie en muziek. Maar je krijgt ook info over actieradius en de kilometerstand. Citroën benadrukt dat de Ami comfortabeler is dan apparaten zonder dak en verwarming (zoals een fiets), maar ook prettiger dan het openbaar vervoer.

In Frankrijk geldt de Ami als een lichte vierwieler, die zonder rijbewijs mag worden bestuurd. Franse jongeren vanaf 14 jaar, die in het bezit zijn van een verkeersveiligheidscertificaat, mogen met de Ami op weg. In Nederland mag de Ami worden bestuurd door jongeren vanaf 16 jaar. 

Prijzen

De exacte prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend, maar de Franse bedragen geven een goede indicatie. Betaal je daar 2644 euro, dan kun je hem daarna huren voor 20 euro per maand bij een looptijd van 48 maanden. Na die 4 jaar heb je de auto dus voor de helft betaald (3604 euro).

Wil je de auto kopen, dan tik je 6900 euro af. Heb je hem heel af en toe nodig voor korte stukjes dan kun je in de Free2move-app de auto per minuut, uur of dag aftikken. Voor 0,26 cent zit je er een minuut in. Volgend jaar komt de Ami naar Nederland.