© Bright

5G-veiling komt eraan: providers kunnen zich nu aanmelden

5G op de Oppo Reno2

5G-veiling

5G-veiling komt eraan: providers kunnen zich nu aanmelden

06-03-2020 17:39 Laatste update: 19:01

Telecombedrijven hebben vanaf vrijdag 6 maart tot 6 april de tijd om een aanvraag in te dienen om mee te doen aan de veiling van de 5G-frequenties. Met 5G wordt sneller mobiel internet mogelijk.

De eerste drie frequentiebanden voor de snellere 5G-netwerken worden voor 30 juni 2020 daadwerkelijk geveild, meldt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Eerder was al bekendgemaakt dat de veiling zeker 900 miljoen euro moet opleveren. Daarnaast moet 98 procent van het oppervlak van elke Nederlandse gemeente 'gedekt' zijn. De internetsnelheid zal ongeveer neerkomen op 100 megabit per seconde.

Bedrijven die een gooi willen doen naar de frequenties moeten een zekerheidsstelling geven - in de vorm van een bankgarantie of een waarborgsom - van bijna 35,3 miljoen euro.

Sneller mobiel internet

5G is de snellere opvolger van de huidige 3G- en 4G-netwerken. Ook hebben 5G-signalen minder vertraging.

Dat moet de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto's, slimme apparaten en voor virtual reality en augmented reality, waarbij virtuele beelden worden geplaatst in de echte omgeving. 

Nieuwe smartphone nodig

Om van 5G gebruik te kunnen maken is een nieuwe smartphone met 5G-ondersteuning nodig. Op je oude telefoon werkt het nieuwe netwerk niet.

De eerste smartphones die werken met 5G, van Samsung en Oppo, zijn komende week in Nederland te koop. Providers T-Mobile en Vodafone hebben al 5G-abonnementen aangekondigd.

Eerste 5G-smartphone in Nederland

Stralingslimieten

Onlangs bleek uit metingen dat de hoeveelheid straling die van 5G-zendmasten komt, onder de Europese limieten blijft. Gebruik van 5G is voorlopig veilig, stelden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Agentschap Telecom. Meer onderzoek blijft volgens beide organisaties wel nodig.

Voor de Stichting Stop5GNL, die bezorgd is over de gezondheidsrisico's van 5G, is dit onvoldoende. De stichting kondigde aan de Nederlandse overheid voor de rechter te slepen in een poging om de komst van 5G tegen te houden. Stop5GNL zegt dat 5G-signalen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Het kort geding tegen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dient op 21 april.

Nieuwe smartphone met 5G van Samsung

Geen video missen? Abonneer je op het Bright YouTubekanaal