Facebook verbiedt verkoop mondkapjes tijdens uitbraak coronavirus
Coronavirus

Facebook verbiedt verkoop mondkapjes tijdens uitbraak coronavirus

08-03-2020 17:05 Laatste update: 17:05

Bastiaan Vroegop

Het is op Facebook niet meer mogelijk om mondkapjes op de online marktplaats te verkopen.

Dat heeft het sociale netwerk bekendgemaakt. Het betreft een tijdelijke maatregel tijdens de uitbraak van COVID-19, ook bekend als het coronavirus.

Het is op Facebook ook tijdelijk niet toegestaan om te adverteren voor de verkoop van diezelfde mondkapjes.

"We verbieden al langer om medische claims over het coronavirus te maken", aldus een verklaring van Facebook. "Zoals claims over hoe je de ziekte zogenaamd geneest." De techreus zegt de uitbraak nauw in de gaten te houden, en dat het beleid mogelijk nog verder op de situatie wordt aangepast.

Facebook kwam eind vorig jaar in de schijnwerpers te staan, omdat het bedrijf niet bereid was om advertenties van politieke partijen te factchecken. Critici vrezen dat het hierdoor heel makkelijk wordt om nepnieuws tijdens verkiezingen te verspreiden.

Coronapaniek in techsector

Techbedrijven hebben hun handen vol aan het coronavirus. YouTube en Facebook zijn al langer druk bezig met het bestrijden van nepnieuws over de ziekte, om te voorkomen dat er verwarrende informatie wordt gedeeld.

Tegelijkertijd liggen veel fabrieken in China plat, omdat grote delen van de lokale bevolking in quarantaine zijn geplaatst. Volgens ingewijden worden de volgende nieuwe iPhones om die reden mogelijk vertraagd.

Grote evenementen zijn ook geannuleerd in verband met het coronavirus. Telefoonbeurs Mobile World Congress in Barcelona ging niet door, gevolgd door de grote ontwikkelaarsconferenties van Google en Facebook. Ook de Game Developers Conference werd afgeblazen.

Coronacrisis in tech: dit zijn de feiten

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's