'Android-telefoon verliest twee keer sneller waarde dan iPhone'
Inruilwaarde

'Android-telefoon verliest twee keer sneller waarde dan iPhone'

09-03-2020 15:58 Laatste update: 20:17

Uit onderzoek onder inruilwebsites voor tweedehands telefoons blijkt dat dure Android-telefoon bijna twee keer zo snel hun waarde verliezen in vergelijking met iPhones.

Het is een publiek geheim dat je nooit een Android-telefoon moet kopen bij de lancering van deze telefoon. Binnen een paar maanden zijn de telefoons van onder andere Samsung, LG en Huawei vaak honderden euro's goedkoper.

Uit onderzoek van BankMyCell blijkt nu dat de tweedehands prijs van met name dure Android-telefoons ook flink tegenvalt. Volgens het verslag loopt de prijs van dure Android-telefoons (van meer dan 700 dollar) twee keer zo snel terug als de prijs van iPhone-telefoons.

Inruilwaarde

Na het eerste jaar krijg je voor een iPhone gemiddeld 23,5 procent minder terug dan de aanschafwaarde, bij dure Androids is dat 45,2 procent minder. In het tweede jaar verliest een iPhone 45,5 procent van de aanschafwaarde, bij een duur Android is dit 71,4 procent.

Goedkope Androids (onder de 350 dollar) verliezen nog sneller hun waarde: na jaar 1 vliegt er al 48,7 procent van de aanschafwaarde weg en na jaar 2 loopt dit zelfs op tot 79,7 procent.

De site keek naar de inruilwaarde die een gebruiker ontvangt voor een toestel bij verschillende Amerikaanse inruilsites. Er werden meer dan 200 telefoons in de gaten gehouden.

S10+ meeste waarde kwijt

De verschillen tussen smartphones zijn groot. De Samsung Galaxy S10+ verloor in negen maanden tijd 45,3 procent van de waarde. Dit kwam neer op een verlies van 373 dollar.

Negatieve koploper in procenten is de Motorola One. Deze kostte in oktober 2018 nog 349 dollar, maar 14 maanden later is daar nog maar zo'n 12,3 procent van over. Verkocht je deze telefoon in december 2019, dan kreeg je nog 43 dollar.

Kijk ook: hoe ultra is de Galaxy S20 Ultra?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's