Amazon verkoopt kassaloze technologie aan andere winkels
Gewoon weglopen

Amazon verkoopt kassaloze technologie aan andere winkels

09-03-2020 14:55 Laatste update: 16:49

Amazon gaat zijn technologie voor winkels waar klanten niet langs een kassa hoeven ook verkopen aan winkelketens van derden.

De technologie van Amazon heet Just Walk Out en werkt met een combinatie van camera's aan het plafond en gewichtssensoren op de schappen. Amazon zegt de technologie al verkocht te hebben aan meerdere winkelketens. Andere winkelketens kunnen vanaf maandag contact opnemen met Amazon over Just Walk Out.

Amazon test zijn kassaloze winkels sinds 2017 in de praktijk. Sinds 2018 waren ook normale mensen welkom en afgelopen maand opende de eerste supermarkt met de technologie. Bij Amazon moeten klanten bij het binnengaan van de winkel een app scannen.

Paar weken verbouwen

Bij andere winkels die het systeem gebruiken gaat dat iets anders werken: klanten moeten dan hun creditcard scannen bij het binnengaan van de winkel. Vervolgens houden de camera's en gewichtssensoren in de gaten wat klanten allemaal meenemen en kunnen zij zonder gedoe de winkel uit lopen.

Het duurt volgens Amazon een paar weken om winkels van het kassaloze systeem te voorzien. Luchthavens krijgen mogelijk als eerste kassaloze winkels. Amazon wil niet zeggen hoe het precies geld verdient aan het kassasysteem.

Albert Heijn toonde vorig jaar ook al een kassaloze winkel, die op een vergelijkbare manier werkt. Dat systeem heeft Albert Heijn niet zelf ontwikkeld, maar afgenomen van de startup AiFi.

Ook startup Grabango ontwikkeld een dergelijk systeem dat andere winkels kunnen afnemen.

Kassloze Albert Heijn: "Dit voelt als stelen!"

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's