'EU wil recht op reparatie telefoons en laptops vastleggen'
Minder afval

'EU wil recht op reparatie telefoons en laptops vastleggen'

09-03-2020 16:39 Laatste update: 18:18

Bram van Dijk

De Europese Commissie wil in wetgeving laten opnemen dat apparaten zoals telefoons en laptops gerepareerd moeten kunnen worden. Dat blijkt uit een uitgelekt actieplan.

Het Duitse blad WirtschaftsWoche heeft de hand weten te leggen op het nieuwe actieplan 'circulaire economie' dat deze week gepresenteerd zou worden door de Europese Commissie. In het actieplan staat onder meer dat apparaten zo ontworpen moeten worden zodat ze repareerbaar zijn.

"De EU-Commissie zal de EU-consumentenwetgeving herzien en daarmee een nieuw recht op reparatie creëren, met speciale aandacht voor elektronische producten, informatieproducten en communicatietechnologie", zo staat in het plan, schrijft WirtschaftsWoche.

Volgens het tijdschrift wil de Commissie in het vierde kwartaal van dit jaar hiervoor nieuwe regelgeving indienen.

Onrepareerbaar

Onder het mom van innovatie zijn veel laptops en telefoons zo goed als onmogelijk om te repareren. Ook zijn er fabrikanten die de reparatiemogelijkheden volledig in eigen hand houden.

Bovendien is repareren vaak kostbaar en is de aanschaf van een nieuw apparaat soms even duur.

Universele oplader

Onlangs kwam de Europese Commissie ook met het plan om fabrikanten van smartphones te verplichten die in de EU te leveren met een universele oplader.

Kijk ook: FairPhone is wél repareerbaar

Geen tech-video missen? Volg Bright op YouTube