Muziekdiensten aangeklaagd om 'kartelvorming'
Spotify, Apple Music & co

Muziekdiensten aangeklaagd om 'kartelvorming'

10-03-2020 10:05 Laatste update: 10:05

Bastiaan Vroegop

De muziekstreamingdiensten van Spotify, Amazon, Google, Apple en SoundCloud worden in een rechtszaak beschuldigd van kartelafspraken. De muziekdiensten zouden prijsafspraken hebben gemaakt.

De zaak is aangespannen door Pro Music Rights (PMR), dat de licenties van onder andere A$AP Rocky, Wiz Khalifa, Pharrell, Young Jeezy, Lil Yachty, Fall Out Boy en Soulja Boy in handen heeft. 

Volgens de organisatie hebben streamingdiensten onderling afspraken gemaakt over wat er voor licenties wordt betaald. Wie niet akkoord gaat met die afgesproken prijzen zou worden buitengesloten van de streamingmarkt. Dat zorgt er volgens PMR voor dat slechts een beperkte hoeveelheid muziek beschikbaar is voor het grote publiek.

Daarnaast zou er een complot zijn gevormd om niet met PMR in zee te gaan. Daar wordt onder andere Apple Music van beticht: de streamingdienst zou licenties hebben afgenomen bij Broadcast Music, maar had juist bij PMR moeten aankloppen.

Schadevergoeding

Met de aangespannen rechtszaak hoopt PMR een schadevergoeding te krijgen van alle streamingdiensten. Het muziekbedrijf wil dat een jury naar de kwestie zal gaan kijken. 

Geen van de grote streamingdiensten heeft op de beschuldigingen gereageerd. Het is daarnaast nog afwachten of de zaak ook voor de rechter zal komen: de juridische papieren zijn nog maar net ingediend.

Draadloze oordoppen Samsung Galaxy Buds+

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's