Scholier bouwt site over coronavirus: miljoenen bezoekers per dag
Coronavirus

Scholier bouwt site over coronavirus: miljoenen bezoekers per dag

10-03-2020 12:39 Laatste update: 12:55

De 17-jarige Amerikaanse scholier Avi Schiffmann bouwde in zijn vrije tijd een website over het coronavirus. De site update de besmettingen wereldwijd iedere 10 minuten.

Zijn website Ncov2019.live wordt door miljoenen bezoekers per etmaal bezocht. Geen wonder, want deze autodidacte webmaster heeft een uiterst overzichtelijke website gemaakt die per land iedere tien minuten de statistieken over de besmetting van het coronavirus in kaart brengt. Dat doet hij zowel in getallen als op een Google Map.

Daarnaast probeert Schiffmann met een simpele wiki over het virus en een heldere uitleg wat je wel of niet kan doen om het risico van besmetting te minimaliseren de strijd aan te gaan met nepnieuws over de besmettingen.

Schiffmann begon rond de kerst met de bouw van de website omdat het moeilijk was om duidelijke en accurate informatie te vinden. Daar wilde hij wat aan doen met zijn website en dat was meteen een goed project om zichzelf het programmeren van scraping van websites te leren. 

Web scraping is een techniek waarbij data van meerdere websites wordt gehaald en op één pagina wordt gepresenteerd. Denk dan bijvoorbeeld aan prijsvergelijkingsites.

Officiële bronnen

Schiffmann gebruikt een hele reeks bronnen, variërend van officiële sites van gezondheidsdiensten van overheden tot en met betrouwbare nieuwsbronnen. Een online gemeenschap van nieuwscuratoren helpen hem daarbij en hij heeft ook code geschreven die data dubbelcheckt om zeker te zijn van de betrouwbaarheid.

Schiffmann heeft nog allerlei plannen voor verbeteringen, waaronder grafieken die de huidige uitbraak vergelijken met historische, een vaccintracker en de vertaling naar zo'n dertig andere talen.

Miljoenen per dag

De scholier heeft zijn handen vol aan het project en ontvangt zo'n duizend berichten per dag van mensen die hem bedanken, interviews aanvragen en allerlei suggesties voor verbeteringen doen.

Iedere dag neemt het aantal bezoekers toe. Het duurde een maand voordat hij zijn eerste miljoen bezoekers had, maar de afgelopen dagen gaat het miljoenen per dag vanuit de hele wereld.

Impact coronavirus op tech-industrie