iOS 14 gelekt: nieuw in iPhone, iPad en Apple Watch
Vroege versie

iOS 14 gelekt: nieuw in iPhone, iPad en Apple Watch

10-03-2020 17:22 Laatste update: 17-06-2020 08:51

Een vroege versie van iOS 14 is uitgelekt en biedt inzicht in de nieuwe functies die Apple wil toevoegen aan iPhones, iPads en Apple Watches. Ook staan er in de code hints op de komst van nieuwe Apple-apparaten.

De sites 9to5Mac en MacRumors hebben een vroege versie van iOS 14 in handen gekregen. De software wordt naar verwachting in juni gepresenteerd, en zou vervolgens eind september beschikbaar zijn. Door het lek komen tal van nieuwe functies nu al naar buiten, net als informatie over nog niet verschenen apparaten.

iOS 14

Het thuisscherm van iOS is al sinds de eerste iPhone bijna onveranderd een raster met vierkante knopjes. In iOS 14 zou het mogelijk worden om de geïnstalleerde apps op het thuisscherm als lijst weer te geven.

De lijst zou op verschillende soorten gesorteerd kunnen worden. Zo kunnen veelgebruikte apps bovenaan worden geplaatst, of apps met ongelezen notificaties. De functie Siri Suggesties stelt gebruikers nu al enkele apps voor in het Spotlight-zoekveld, gebaseerd op onder meer gebruik, plaats en tijd. Dat zou in iOS 14 uitgebreid worden naar het thuisscherm. In de sportschool worden dan bijvoorbeeld muziek- en sportapps bovenaan getoond.

Berichtenapp iMessage zou de mogelijkheid krijgen om berichten terug te trekken. Nu geldt in iMessage nog: eens verstuurd, blijft verstuurd. Bij veel andere apps, waaronder WhatsApp, kun je berichten intrekken, iMessage zou in iOS 14 volgen. Ook krijgen gebruikers in chatgroepen de mogelijkheid om één specifieke andere gebruiker aan te spreken, door bijvoorbeeld @gebruikersnaam te typen.

iOS zou ook een muiscursor krijgen, voor gebruik op de iPad. Apple zou met een nieuw toetsenbord voor iPads komen, inclusief trackpad. Dat trackpad zou ook weer met gebaren bediend kunnen worden, zoals dat op de Mac al jaren kan. Zo kan bijvoorbeeld met een veeg met drie vingers snel tussen verschillende schermen worden gewisseld.

iOS 14 zou ook een aantal nieuwe toegankelijkheidsfuncties krijgen. Zo kunnen iPhones straks een melding geven bij belangrijke geluiden, zoals brandmelders, sirenes, geklop op de deur, deurbellen en zelfs een huilende baby. iOS 14 vertaalt die geluiden in haptische feedback: voelbare trillingen zodat slechthorenden of doven belangrijke geluiden om hen heen niet missen.

Apple maakt al een aantal jaar reclame met foto's die door normale iPhone-gebruikers met hun toestel zijn gemaakt. Die #ShotoniPhone-campagne zou in iOS 14 in de Foto's-app worden ingebouwd, zodat gebruikers hun foto's makkelijker kunnen indienen voor de verschillende wedstrijden. Onlangs maakte Apple nog de mooiste foto's bekend die met de nachtmodus zijn gemaakt.

Met de CarKey-functie zouden gebruikers hun auto met hun iPhone kunnen ontgrendelen. Handig: je kan ook een andere iPhone toegang geven, voor als je je auto wil uitlelen.

Klein maar fijn: wallpapers zouden in iOS 14 beter georganiseerd worden, op onderwerp. Ook krijgen Wallpaper-apps van derden een eigen plekje in het Achtergrond-menu in iOS 14.

Nieuwe goedkope iPhone

In lijn met eerdere geruchten is er ook in de gelekte iOS 14-versie sprake van een nieuwe iPhone met Touch ID. Het gaat daarbij vermoedelijk om de goedkopere iPhone 9 of iPhone SE 2.

In tegenstelling tot nieuwe iPhones van de afgelopen jaren zou het goedkopere model geen Face ID-gezichtsscanner, maar een Touch ID-vingerafdrukscanner krijgen. De goedkopere iPhone wordt dit voorjaar verwacht.

Nieuwe iPad Pro

Naast het bovengenoemde nieuwe toetsenbord met trackpad, wordt ook de ondersteuning van de Apple Pencil verbeterd in iOS 14. Handgeschreven tekst kan straks live worden omgezet naar getypte tekst. Omdat de functie onderdeel van iOS 14 wordt, kunnen gebruikers met Apple Pencil straks in vrijwel elk tekstvak schrijven.

De volgende iPad Pro zo in navolging van de iPhone 11 Pro ook drie cameralenzen krijgen. Net als op die iPhone zou het gaan om een reguliere lens, een telefotolens en een ultragroothoeklens. Daarnaast zou de iPad Pro een zogenoemde time-of-flightsensor krijgen, een 3D-sensor die de omgeving beter kan vastleggen voor onder meer augmented reality.

Apple Watch

De Apple Watch zou eindelijk de mogelijkheid krijgen om het slaapritme bij te houden. De Apple Watch zal met de update bijhouden hoe lang en diep je iedere nacht slaapt. Dat gebeurt vermoedelijk door armbewegingen met de bewegingssensoren bij te houden. Andere activiteitentrackers volgen op die wijze ook het slaapgedrag.

Een nieuwe wijzerplaat voegt daarnaast een tachymeter toe, waarmee de afgelegde afstand op een dag wordt gemeten. Het moet daarnaast mogelijk worden om de Apple Watch van kinderen in te stellen op de iPhone van een ouder. Dat kan nu nog niet: iedere Apple Watch heeft zijn eigen smartphone nodig.

Ook zou de Apple Watch voor het eerst de zuurstofverzadiging in het bloed kunnen meten. Het horloge zou onderscheid kunnen maken tussen een gezonde zuurstofspiegel van tussen de 95 en 100 procent, en een zuurstofgehalte van onder de 80 procent. Als het zuurstofgehalte onder die grens komt, geeft de Apple Watch zijn gebruiker een waarschuwing. Het is niet duidelijk of die functie alleen werkt voor een nieuwe Apple Watch, of ook voor bestaande modellen.

Kijk ook: Apple Watch Series 5

HomeKit

Het smarthome-platform van Apple krijgt een soort Night Shift-functie. Op iPhones, iPads en Macs wordt de kleurtemperatuur van het scherm 's avonds aangepast, om ogen minder vermoeid te maken. HomeKit gaat hetzelfde doen met slimme verlichting die wordt aangestuurd: overdag zijn de lampen overwegend blauw, 's avonds worden ze warmer geel. Nu kunnen gebruikers dat al deels zelf instellen, iOS 14 zou er een standaardfunctie van maken.

HomeKit kan sinds iOS 13 gebruikt worden om beelden van slimme camera's van verschillende merken aan te sturen. De camera's worden dan compleet losgekoppeld van de app van de fabrikant, en lopen dan totaal via HomeKit. In iOS 14 wordt gezichtsherkenning toegevoegd, naast het bestaande onderscheid tussen mensen, dieren en voertuigen.

AirTags

Apple zou komen met zoeklabels om makkelijk voorwerpen terug te vinden. Die trackers zouden AirTag gaan heten. AirTags zijn zoeklabels die gebruikers aan bijvoorbeeld hun tas of sleutelbos kunnen maken. Zo'n label kan piepen als de gebruiker zijn spullen kwijt is. Met een app kunnen ze de verloren spullen weer terugvinden.

De AirTags zouden een verwisselbare CR2032-horlogebatterij gebruiken, net als de concurrent Tile Pro. Zo'n batterijtje gaat in een Tile ongeveer een jaar mee, waarna het verwisseld moet worden.

Apple TV

Er zou een nieuwe versie van de Apple TV verschijnen. De laatste nieuwe versie met 4K-ondersteuning werd in 2017 aangekondigd. Het nieuwe model zou mogelijk een nieuwe afstandsbediening krijgen.

De Apple TV krijgt ook een app met fitnessvideo's. Gebruikers worden door verschillende workouts geleid, zoals rekken, yoga, gewichtstraining, binnen en buiten hardlopen en meer. De app zou ook op andere apparaten van Apple beschikbaar komen.

HomePod

De HomePod-speakers van Apple konden al langer gebruikt worden als uitvoerbron van de Apple TV. Maar dat moesten gebruikers iedere keer handmatig kiezen. Met iOS 14 kunnen HomePods als de standaarduitvoer voor de Apple TV worden ingesteld. 

Kijk ook: AIrPods Pro na 3 maanden

Geen video missen? Volg Bright op YouTube