Google verbiedt advertenties voor mondkapjes
Coronavirus

Google verbiedt advertenties voor mondkapjes

11-03-2020 12:59 Laatste update: 19:29

Bastiaan Vroegop

Google verbiedt adverteerders tijdelijk om reclame te maken voor mondkapjes. Daarmee volgt de zoekreus het voorbeeld van Facebook.

Op die manier wil Google voorkomen dat handelaren grof geld verdienen aan de angst rond het coronavirus. "We hebben besloten om extra voorzichtig te zijn en de advertenties tijdelijk te verbieden", aldus een Google-woordvoerder tegen de South China Morning Post.

Er dreigt al langere tijd een tekort op mondkapjes. Ze worden wereldwijd op grote schaal ingekocht, in de hoop dat ze helpen infectie door het coronavirus te voorkomen. Door de tekorten worden de beschermmaskers soms voor een veel hogere prijs doorverkocht.

Tienduizenden advertenties

Inmiddels zou Google al tienduizenden advertenties hebben geblokkeerd voor mondkapjes. "Het aantal advertenties hiervoor steeg de afgelopen tijd", aldus de woordvoerder. "In de reclame wordt niks gezegd over het coronavirus, maar ze proberen er duidelijk aan te verdienen."

Facebook deed recent nog hetzelfde op zijn sociale netwerk. Op de marktplaats van het platform is het ook tijdelijk verboden om mondkapjes te verkopen.

Strijd tegen nepnieuws 

Techbedrijven hebben het druk door het coronavirus. Google en Facebook zijn ook al langere tijd bezig met het bestrijden van nepnieuws rond het coronavirus, om te voorkomen dat fabeltjes over de ziekte de wereld in worden geholpen.

Productie apparaten

Grote tech- en gamebeurzen zijn uit voorzorg afgeblazen, zodat mensen daar niet op grote schaal elkaar aansteken. Daarnaast dreigt de productie van bijvoorbeeld nieuwe iPhones vertraging op te lopen, omdat fabrieken tijdens de uitbraak dicht waren.

Kijk ook: moet je kopen bij Amazon.nl?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's