Navigatie-apps niet up-to-date na snelheidsverlaging naar 100 km/u
130 kilometer per uur

Navigatie-apps niet up-to-date na snelheidsverlaging naar 100 km/u

11-03-2020 18:48 Laatste update: 20:08

Bastiaan Vroegop

Niet alle navigatie-apps zullen direct zijn afgestemd op de snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur in Nederland.

Veel navigatie-apps laten de maximumsnelheid zien op de weg waar je rijdt, maar die snelheden worden niet meteen aangepast als de maximumsnelheid wordt gewijzigd. Dat vertellen woordvoerders van verschillende navigatiediensten aan de NOS.

Uitstoot stikstof

Vanaf donderdagavond 12 maart wordt de snelheid in Nederland verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur, om zo de uitstoot van stikstof te verlagen. De app van TomTom krijgt pas op maandag een update die de nieuwe borden verwerkt. Hierdoor wordt rond het einde van deze week de verkeerde snelheid getoond op wegen waar de borden al zijn aangepast.

Google Maps

Google Maps past de borden geleidelijk aan. "We beginnen op de twaalfde met het aanpassen van Google Maps aan de nieuwe situatie op de Nederlandse snelwegen", vertelt Google-woordvoerder Rachid Finge aan Bright.nl. "We verwachten, net als Rijkswaterstaat, op de zestiende gereed te zijn." Het kan wel zijn dat tussen die twee momenten borden door Rijkswaterstaat zijn aangepast die dan nog niet door Google zijn verwerkt. 

Navigatie-app Waze verandert de komende tijd niks, omdat de app geen onderscheid kan maken tussen verschillende snelheden op verschillende tijden van de dag. Tussen 19.00 uur en 06.00 uur mag er op veel plekken nog wel 130 worden gereden.

Flitsmeister

Flitsmeister is één van de weinige apps die vrijwel direct de snelheid aanpast: in de nacht van donderdag op vrijdag worden alle snelheden automatisch verlaagd van 130 of 120 naar 100 kilometer per uur. Hierdoor kan er tijdelijk een lagere maximumsnelheid staan op plekken waar je nog even hard mag rijden, maar op die manier riskeer je in elk geval geen boetes.

Wat is de beste gratis navigatie-app?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's