DNA-handtekening

'Universele bloedtest voor kanker mogelijk door bacterie-analyse'

Mogelijke universele kanker bloedtest dankzij bacteriële DNA handtekening.
13 maart 2020 om 07:32
Laatste update: 13 maart 2020 om 07:58

Bacteriën die in het bloed in aanraking komen met kankercellen blijken een unieke DNA-handtekening achter te laten. Dit kan leiden tot een universele bloedtest die allerlei soorten kanker in een vroeg stadium kan detecteren.

Een universele bloedtest die allerlei soorten kanker herkent is de heilige graal voor de oncologische wetenschap. Er zijn legio van deze tests in ontwikkeling, maar onderzoekers van UC San Diego hebben een compleet nieuwe benadering voor zo'n bloedtest.

Vrijwel alle bloedtesten voor kanker gaan ervan uit dat tumoren steriele omgevingen zijn. Die testen negeren volgens wetenschapper Rob Knight de complexe interactie van menselijke kankercellen met bacteriën, virussen en ander microben die in en op ons lichaam leven. Het aantal genen van microben in ons lichaam is veel groter dan het aantal menselijke genen, aldus Knight. 

Machine learning

Al enkele jaren geleden bleken er steeds meer verbanden gelegd te worden tussen bacteriën en kanker. De onderzoekers gebruikten data van The Cancer Genome Atlas om 18.000 tumormonsters van 33 verschillende soorten kankers te analyseren met behulp van machine learning. De analyse is geprogrammeerd om unieke DNA-handtekeningen van microben te vinden en herkennen.

Deze AI-modellen bleken niet alleen succesvol in het detecteren van kanker, maar door monsters van vergevorderde kankers te elimineren uit de analyse  zagen de onderzoekers dat deze test ook kanker in een vroeg stadium detecteerde.

Getest

Vervolgens werd deze unieke DNA-handtekeningen van microben getest in het echte leven door plasma monsters afgenomen van longkankerpatiënten en mensen zonder longkanker te analyseren. Dit 'proof of concept'-onderzoek bleek 86 procent van de longkankerpatiënten correct te diagnostiseren.

Er moet nog veel werk verzet worden om te onderzoeken of hoe de interactie tussen menselijke cellen en microben in ons lichaam plaatsvindt. Maar het onderzoek geeft hoop op een mogelijke universele bloedtest voor kanker.