EU wil consumenten 'recht op reparatie' van apparaten geven
Right to repair

EU wil consumenten 'recht op reparatie' van apparaten geven

12-03-2020 11:25 Laatste update: 11:25

Fabrikanten moeten apparaten makkelijker te repareren en beter te recyclen maken. Consumenten moeten een 'recht op reparatie' krijgen. Dat staat in een nieuw actieplan van de Europese Commissie. 

Brussel wil fabrikanten verplichten apparaten zo te ontwerpen dat ze makkelijker te repareren zijn door consumenten. Ook moeten de producenten reserveonderdelen beschikbaar stellen en moeten batterijen makkelijker zijn te vervangen. Die punten staan in een actieplan voor de circulaire economie dat de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd. 

Recht op reparatie 

De Europese Commissie wil een ‘recht op reparatie’ volgend jaar vastleggen in consumentenregelgeving. Het gaat onder meer om smartphones laptops en tablets. Ook printers en cartridges zouden onder de nieuwe regels kunnen gaan vallen, maar Brussel geeft de printerindustrie nog zes maanden tijd om met eigen richtlijnen te komen.

Ook wil de Europese Commissie dat apparaten duurzamer worden gemaakt, bijvoorbeeld van meer gerecyclede materialen.

Onmogelijk te repareren

Onder het mom van innovatie zijn veel laptops en smartphones momenteel zo goed als onmogelijk om te repareren. Ook zijn er fabrikanten die de reparatiemogelijkheden volledig in eigen hand houden.

Bovendien is repareren vaak kostbaar en is de aanschaf van een nieuw apparaat soms even duur. 

Universele oplader 

De Europese Commissie kwam eerder dit jaar ook met het plan om fabrikanten van smartphones te verplichten die in de EU te gaan leveren met een universele oplader.

Fairphone is wel zelf te repareren:

Geen tech-video missen? Volg Bright op YouTube