© Bright

Dure vouwtelefoon Huawei in april in Nederland te koop

Huawei Mate Xs

Mate Xs

Dure vouwtelefoon Huawei in april in Nederland te koop

13-03-2020 12:50 Laatste update: 13:19

De Chinese fabrikant Huawei brengt zijn opvouwbare smartphone Mate Xs half april in Nederland op de markt.

De nieuwe vouwtelefoon Huawei Mate Xs kost 2499 euro. Het toestel zal in Nederland alleen bij MediaMarkt verkrijgbaar zijn. Dat maakte Huawei vrijdag bekend.

Het vouwbare scherm van de Mate Xs is uitgeklapt 8 inch groot en ingeklapt 6,6 inch. In ingeklapte vorm is er nog een 6,38 inch scherm aan de achterkant.

De telefoon heeft een 40 megapixel hoofdcamera, een 16 megapixel ultragroothoekcamera en een 8 megapixel telelenscamera. De Mate Xs heeft de Kirin 990 5G-chip, 8 GB werkgeheugen en 512 GB opslagruimte. Het toestel ondersteunt ook dual-sim voor gebruik van twee simkaarten.

Zonder Google-diensten

De Mate Xs draait op EMUI 10.0.1, een besturingssysteem gebaseerd op het Android Open Source Project. De telefoon heeft geen toegang tot de Google-apps of de Google Play Store. Door de Amerikaanse sancties mag Huawei geen nieuwe producten uitbrengen met de Google-versie van Android.

Als gebruikers toch Google-diensten willen gebruiken, dan moeten ze dit doen via de webbrowser of door Google-apps via omwegen te installeren. Dat laatste raadt Google af.

De smartphone biedt toegang tot de appwinkel AppGallery. Het aanbod van Nederlandse apps is nog erg klein. Ook populaire apps als Instagram, WhatsApp en Facebook ontbreken nog. Die apps zijn tevens via een omweg handmatig te installeren, maar ook dat raadt Google af. Gebruikers krijgen in zo’n geval geen automatische updates voor de apps, en kunnen per ongeluk malware installeren.

Meerdere apps tegelijk

De vouwtelefoon heeft een nieuwe functie om meerdere apps naast elkaar te draaien, of zelfs een derde app boven de twee andere apps te laten zweven. Daarmee kan de gebruiker via 'drag and drop' informatie van de ene naar de andere app sturen.

De Mate Xs is vanaf 14 april te koop voor 2499 euro bij MediaMarkt-vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Breda, en via de site van de winkelketen. 

Eerste indruk: Huawei Mate Xs

Motorola Razr en Galaxy Z Flip

Motorola maakte deze week bekend dat zijn opvouwbare smartphone Razr ook vanaf april in Nederland te koop is. Dat toestel heeft, net als de onlangs verschenen Samsung Galaxy Z Flip, als hij is opgevouwen een vierkant formaat.

De Razr is een stuk kleiner dan de Mate Xs en kost 1599 euro. De Galaxy Z Flip, qua formaat vergelijkbaar met de Razr, kost 1500 euro. 

Review: Samsung Galaxy Z Flip