Coronagrapjes op Twitter: 'Het is een soort rouwproces'

Een van de vele memes die rondgaan

Kan het?

Coronagrapjes op Twitter: 'Het is een soort rouwproces'

13-03-2020 14:30 Laatste update: 14-03-2020 12:05

Twitteraars zijn er maar druk mee: coronagrapjes. De ene na de andere lollige tweet wordt verstuurd en menig groepsapp staat vol met corona-memes. Kan dat wel, in een tijd van een pandemie? 'Zie het als het grapje op de begrafenis.' 

Misschien heb je zelf ook al een grapje gemaakt of doorgestuurd. Het hamsteren, het stoppen met handen schudden, inwoners van Brabant: allemaal onderwerpen waar volop over gegrapt wordt. Aisha Scheuer, oprichter van de site 'Dit is waarom mensen op Twitter zitten', houdt Twitter tijdens nieuwsgebeurtenissen scherp in de gaten.  

"Toen de eerste berichten over het coronavirus verschenen werden er heel veel grapjes gemaakt", zegt ze tegen EditieNL. "Toen het virus dichterbij kwam, door het eerste geval in Duitsland, zag je dat er veel 'nu komt het wel heel dichtbij' grapjes gemaakt werden. En nu wordt er vooral veel ingespeeld op de paniek en het hamsteren." 

Rouwverwerking

Scheuer vergelijkt de grapjes een beetje met rouwverwerking. Het is volgens haar een manier om het luchtig te houden. "Het is een beetje als die ene persoon die een grapje maakt op een begrafenis. Waar iedereen dan heel hard om moet lachen. Zo werkt Twitter een beetje."   

Bedrijven zijn voorzichtig

Bij grote nieuwsgebeurtenissen spelen bedrijven er ook vaak op in. Maar dat gebeurt volgens haar nu minder. "Bedrijven zijn erg voorzichtig. Ze maken wel reclames over handgel of dat soort producten, maar echte inhakers heb ik nog niet gezien." 

"Ja eentje van Hornbach, over het handen schudden. Die kan nog net." 

Wat gaat er dan allemaal rond op Twitter? Wij hebben de leukste tweets en plaatjes op een rijtje gezet.

Een van de vele memes die rondgaan