© Reporters Without Borders

Bibliotheek in Minecraft omzeilt censuur in allerlei landen
Uncensored Library

Bibliotheek in Minecraft omzeilt censuur in allerlei landen

13-03-2020 15:20 Laatste update: 18:52

Om burgers in landen met censuur toch toegang te geven tot de vrije pers, heeft Reporters Without Borders een bibliotheek in de game Minecraft gebouwd.

In tal van landen is persvrijheid niet vanzelfsprekend en worden journalisten vervolgd om wat zij schrijven. Om burgers in landen met censuur toch toegang te geven tot verboden artikelen, heeft de organisatie Reporters Without Borders een digitale bibliotheek in Minecraft geopend. Minecraft-spelers kunnen die bezoeken door in het spel de server 'visit.uncensoredlibrary.com' te bezoeken.

De Uncensored Library heeft de vorm van een indrukwekkend, neoklassiek gebouw dat op een eiland staat. Voor het gebouw staat een groot digitaal standbeeld van het symbool voor persvrijheid: een vuist die een pen vasthoudt. Maar het gaat om de informatie die in het gebouw staat opgeslagen.

Vleugels voor journalisten

Er zijn meerdere vleugels voor verschillende landen, elk met een reeks artikelen van journalisten die in of door die landen verbannen, opgesloten of zelfs vermoord zijn. Zo zijn er artikelen van de vermoordde Saoedische journalist Jamal Khashoggi te lezen.

Ook zijn er artikelen van Nguyen Van Dai uit Vietnam, Mada Masr uit Egypte, Javier Valdez uit Mexico en Alexander Skobov uit Rusland. Het gaat nu nog maar om een klein aantal artikelen, maar er is ook toegang tot documenten die de vrijheid en onderdrukking van de pers in 180 landen beschrijft, de RSF Freedom Index.

Bibliotheek al gekopieerd

De artikelen staan als platte tekst in Minecraft-boeken. Niet de meest ideale manier om te lezen, gezien het grote lettertype en de blokkerige letters. Voordeel is dat de bibliotheek een doelgerichte bestemming is voor de lezer, en dus moeilijk gecensureerd kan worden.

Gebruikers zijn in principe wel traceerbaar. Zij bezoeken een openbare plek met een digitaal personage met zichtbare naam. Die naam is weer gekoppeld aan hun Microsoft-account, al is de kans op opsporing door onderdrukkende landen alsnog gering.

Zorgen over het offline halen van de bibliotheek zijn er niet. Er zijn al tal van spelers die een kopie hebben gemaakt van het speciale Minecraft-level, die op andere servers worden bewaard.

Q&A: Samsung Galaxy S20

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's