Corona-bestendige bankpas? Trap niet in deze phishingtrucs
Cybercriminaliteit

Corona-bestendige bankpas? Trap niet in deze phishingtrucs

16-03-2020 15:09 Laatste update: 20:30

Cybercriminelen spelen in op de coronacrisis en proberen Nederlanders op te lichten met verschillende phishingtrucs en andere oplichtingspraktijken.

Zodra iets populair is in Nederland maken cybercriminelen er misbruik van. Dat zag je onder andere bij bitcoin en het WK voetbal 2018, en nu bij het coronavirus.

Phishen naar bankgegevens

De populairste phishingtruc blijft het ontfutselen van je bankgegevens zodat criminelen je bankrekening kunnen plunderen. Daarom koppelen cybercriminelen het coronavirus aan je bankrekening: van je bank-app die in quarantaine wordt geplaatst tot een betaalpas die een 'antibacteriële laag' of 'speciale beschermlaag' heeft.

Dat is allemaal onzin: er bestaat niet zoiets als een beschermlaag tegen corona. Daarnaast is corona een virus en geen bacterie. Ook worden bank-apps niet in quarantaine geplaatst. Neem bij twijfel altijd contact op met je bank.

Een screenshot van de sms.

Nepbrief van de gemeente

Sommige criminelen gaan nog een stapje verder en sturen echte brieven. Dat gebeurde bij inwoners van de Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Braassem. Zij kregen een brief binnen waarin staat dat de supermarkten sluiten en dat de gemeente voor voedselpakketten gaat zorgen. De gemeente is duidelijk: die brief is nep en een geniepige oplichtingstruc.

In de brief vragen de criminelen om 45 euro per voedselpakket. Het geld moet in de bijgeleverde envelop aan de deur worden gehangen, die later door de criminelen zouden worden opgehaald.

De supermarkten gaan niet dicht en de gehele voedselketen wordt door de overheid als een 'vitale beroepsgroep' gezien, waardoor werknemers binnen de voedselketen hun kinderen naar de opvang kunnen brengen.

Daarnaast is er ook geen tekort op voedsel, zo melden de supermarkten. Er is geen reden om te gaan hamsteren, stelde premier Mark Rutte.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s