Apple onthult nieuwe iPad Pro en MacBook Air
Trackpad en beter toetsenbord

Apple onthult nieuwe iPad Pro en MacBook Air

18-03-2020 12:59 Laatste update: 25-03-2020 16:00

Apple heeft een nieuwe iPad Pro met een speciale dieptesensor aangekondigd. Ook is een vernieuwde MacBook Air met een verbeterd toetsenbord onthuld.

Eerste indruk iPad Pro 2020

De nieuwe iPad Pro heeft grotendeels hetzelfde ontwerp als het vorige model, met wederom dunne schermranden en geïntegreerde sensoren voor gezichtsherkenning. Volgens Apple is de nieuwe A12Z Bionic-chip sneller dan de processoren in de meeste Windows-laptops.

De dieptesensor zorgt ervoor dat de camera precies weet hoe ver bepaalde objecten zijn. Dit moet vooral van toepassing zijn in professionele foto- en video-applicaties, die hierdoor de juiste instellingen beter kunnen afstemmen. Achterop de iPad Pro zit nu ook een ultra-wide-cameralens. De ingebouwde microfoons zijn volgens de techreus van studiokwaliteit, waardoor het apparaat perfect moet zijn voor videomakers. 

iPad met een trackpad

Ook de toetsenbordcase van de iPad Pro is vernieuwd, die nu voor het eerst ook een trackpad heeft. Het betekent dat de iPad volwaardige muisondersteuning krijgt, die volgens Apple niet te vergelijken is met die op laptops. "Als de gebruiker een vinger over het trackpad beweegt, verandert de cursor vloeiend mee met de inhoud waarnaar hij wijst en neemt hij de vorm van elementen van de interface aan", luidt de aankondiging.

De algehele ervaring van het toetsenbord moet zijn verbeterd. Deze Magic Keyboard heeft bovendien verlichting achter de toetsen, waardoor je de letters ook goed in het donker ziet. Daarnaast kan de kijkhoek van de iPad Pro meer worden aangepast, waardoor je niet meer afhankelijk bent van twee standen.

De 11 inch iPad Pro kost vanaf 899 euro, het 12,9 inch-model vanaf 1119 euro. Bestellingen worden vanaf 25 maart geleverd.

Toetsenbord

Het Magic Keyboard verschijnt in mei, en zal ook met bestaande modellen van de iPad Pro werken. De Nederlandse prijs is nog niet bekend. In de VS kost het toetsenbord 299 dollar voor de 11 inch versie, 349 dollar voor de 12,9 inch versie. 

MacBook Air met vernieuwd toetsenbord

Apple heeft ook de MacBook Air vernieuwd. Net als de 16 inch MacBook Pro van afgelopen najaar, heeft de Air nu het nieuwe Magic Keyboard. Dat toetsenbord gebruikt weer een schaarmechaniek net als de meeste laptops, in plaats van het vlindermechaniek dat Apple vijf jaar geleden bedacht.

Dat vlindertoetsenbord zorgde voor veel ophef, toen bleek dat door stof of kruimels volledige toetsen vast konden komen te zitten. Apple zegt het zelf niet, maar deze nieuwe MacBook Air heeft vermoedelijk geen last van die nadelen.

Verder is de MacBook Air aan de buitenkant niets veranderd, en ook het 13,3 inch scherm heeft nog steeds 2560 x 1600 pixels. Intern is 'ie wel vernieuwd: de Air is er met een 1,1‑GHz dual‑core Intel Core i3-processor of een 1,1‑GHz quad‑core Intel Core i5-processor van de tiende generatie. De nieuwe Intel Iris Plus Graphics zijn tot 80 procent sneller dan het model van vorig jaar. De speakers zijn ook vernieuwd, en een drievoudige microfoon moet zorgen voor beter geluid bij bijvoorbeeld videobellen. 

Het instapmodel heeft nu 256 GB opslagruimte, vorig jaar was dat nog 128 GB. Vorig jaar ging de instapprijs al met 100 euro omlaag, dit model schaaft daar nog eens 50 euro vanaf. De MacBook Air is er vanaf 1.199 euro en wordt vanaf 6 april geleverd.

Kijk ook: AirPods Pro

Mis onze reviews van de nieuwe iPad en Macbook niet, abonneer op ons YouTubekanaal