© Bright

Eerste indruk: de nieuwe MacBook Air

MacBook Air 2020

Bye bye butterfly

Eerste indruk: de nieuwe MacBook Air

21-03-2020 20:41 Laatste update: 25-03-2020 14:19

Apple brengt een nieuwe versie van de MacBook Air uit. Is het toetsenbord eindelijk gefixt? En wat is er nog meer nieuw? Bright probeerde de nieuwe MacBook Air al.

Deze vierde generatie MacBook Air neemt net als de MacBook Pro 16 inch van eind 2019 afscheid van het beruchte butterfly-toetsenbord, waarover veel werd geklaagd. De Air is nu voorzien van wat Apple het Magic Keyboard noemt. Dat is gewoon weer een toetsenbord met de schaarmechaniek.

Apple heeft vijf jaar lang zijn handen vol gehad aan de ophef rond het toetsenbord met vlindermechaniek, dat in 2015 op de kleine MacBook werd geïntroduceerd. Een jaar later verscheen dit toetsenbord ook op de MacBook Pro en in 2018 ook op de MacBook Air. Toetsen weigerden dienst als er een klein kruimeltje onder kwam. Of voerden de letter twee keer in. Het was om gek van te worden.

Magic Keyboard

Het is nog steeds verbazingwekkend hoe Apple zo’n essentieel onderdeel voor een laptop, ondanks ongetwijfeld goede bedoelingen, toch zo wist te verprutsen. Begin vorig jaar kreeg de MacBook Air zelfs nog een update met de derde generatie butterfly-keyboard, maar ook dat hielp onvoldoende en problemen bleven aanhouden.

Daar zijn we nu gelukkig allemaal van af met het Magic Keyboard, en die bevalt in eerste instantie goed. We komen daar binnenkort op terug. 

Trouwens, Apple heeft ook de ‘inverted T’ teruggebracht voor de pijltoetsen. Daar ben ik zelf heel blij mee. Je voelt zo makkelijker welk pijltje je onder je vingers hebt.

Opslag en prijzen

Ook fijn aan de nieuwe MacBook Air: de minimale opslag is nu 256 GB. Dat was 128 GB, echt te weinig voor deze tijd. Ik raad je zelfs 512 GB aan, maar dat kost je wel 250 euro extra. Je kunt tot 2 TB krijgen voor een meerprijs van 750 (!) euro.

Haalde Apple vorig jaar al 100 euro af van de instapprijs voor de Air, dit jaar gaat er nog eens 50 euro van af. De vanafprijs is nu 1200 euro. Honderd euro goedkoper voor het onderwijs.

Wat is er verder veranderd?

▪️ Keuze tussen dual-core Intel Core i3, quad-core i5 chip en quad-core i7 chip

▪️ Veel snellere graphics

▪️ De speakers zijn verbeterd. Ze zijn niet zo goed als op de 16-inch Pro, maar een stuk beter dan op de vorige Air.

▪️ Drievoudige microfoon, ook eerder op de MacBook Pro

Wat is er niet veranderd?

▪️ 13,3 inch retina-scherm met true tone

▪️ 2560x1600 pixels resolutie

▪️ Koptelefoonpoort

▪️ Twee Thunderbolt 3-poorten (op de Pro zitten er twee of vier)

▪️ Taps toelopend ontwerp

Aanrader

Nu het toetsenbord is gefixt, de opslagcapaciteit een upgrade heeft gekregen en de prijs iets is verlaagd, kunnen wij deze MacBook Air weer aan iedereen aanraden.

Het instapmodel van de MacBook Air zal voor velen de perfecte lichtgewicht Apple-laptop zijn.

Of toch de iPad Pro?

Tot slot: ook interessant is de komst van de nieuwe, vierde generatie iPad Pro. Met het Magic Keyboard dat speciaal is ontwikkeld voor de iPad Pro, ben je bij elkaar opgeteld ongeveer evenveel kwijt als voor de Air. En die iPad Pro is net als de Air ook een hele mobiele computer.

Dat wordt nog een interessant gevecht, maar daarover volgende week meer op het Bright YouTube-kanaal. Vergeet niet te abonneren en het belletje aan te zetten.

De nieuwe MacBook Air komt in de kleuren spacegrijs, goud en zilver. Je kunt de nieuwe Air al bestellen, de levering is vanaf 6 april.

Deze series kun je nu streamen