robot uv licht desinfectie cironavirus desinfecteren robot apparaat virus vrij
Robots vs corona

'Grote vraag naar robots die kamers virusvrij maken met uv-licht'

23 maart 2020 om 15:19
Laatste update: 23 maart 2020 om 15:30

Steeds vaker worden robots ingezet om te helpen bij het desinfecteren van ziekenhuizen en kantoren door ruimtes met uv-licht te bestralen. Robotfabrikanten krijgen veel meer bestellingen binnen.

De robots van het Deense bedrijf UVD Robots rijden autonoom door een ziekenhuiskamer en vragen mensen de kamer te verlaten. Daarna bestraalt de robot met zijn acht lampen de muren en het meubilair in de kamer met uv-licht om de boel te desinfecteren. 

DNA beschadigen

Het uv-licht doodt bacteriën, virussen en andere schadelijke microben door hun DNA en RNA te beschadigen. Ze kunnen zich dan niet meer vermenigvuldigen. Het uv-licht is ook schadelijk voor de mens. Je moet zo'n tien tot twintig minuten buiten de kamer wachten tot de robot klaar is. Na het desinfecteren hangt er een lucht gelijk aan die van verbrand haar.

Enorme vraag

UVD Robots kan de vraag naar hun desinfecterende robots bijna niet aan. Simon Ellison, vice president van UVD Robots, vertelt de BBC dat de robots met vrachtwagenladingen tegelijkertijd verscheept zijn naar China en dat de vraag vanuit Italië enorm is. De robots kosten ruim 62.000 euro. 

Overigens vervangen dit soort desinfecterende robots niet het handmatig schoonmaken van ziekenhuizen. Het uv-licht moet namelijk direct op een oppervlakte vallen om effectief te desinfecteren. Als het uv-licht door schaduw of vuil geblokkeerd wordt, werkt het niet. Daarom moet er eerst handmatig schoon gemaakt worden.

Een soortgelijke robot is de LightStrike van het Amerikaanse bedrijf Xenex. Het bedrijf zag recent een forse toename in orders uit Italië, Japan, Thailand en Zuid-Korea. In 2014 werd de LightStrike gebruikt om een ziekenhuis in Texas te desinfecteren na een geval van ebola-besmetting.

China

China, waar de coronavirusuitbraak begon, heeft allerlei nieuwe technologie omarmd om het virus te bestrijden. Het land gebruikt robots niet alleen om te desinfecteren maar ook om de temperatuur bij mensen te meten, medicijnen en medische apparaten af te leveren en voor afvalverwijdering.

Het Chinese bedrijf YouiBot paste zijn autonome robots aan met warmtecamera's om temperaturen te meten en uv-lampen om te desinfecteren. Het bedrijf heeft fabrieken, kantoren en ook een ziekenhuis in Wuhan voorzien van de robots die overdag bij mensen de temperatuur meten en 's nachts desinfecteren.

Technologie tegen corona

Volg Bright ook op YouTube