Review: Logitech Slim Folio Keyboard voor iPad
Beter dan die van Apple?

Review: Logitech Slim Folio Keyboard voor iPad

24-03-2020 09:56 Laatste update: 15:48

De Slim Folio van Logitech is een hoesje voor je iPad met een ingebouwd toetsenbord. Een stuk goedkoper dan de versie van Apple zelf. Maar is hij even goed?

Voor net geen 100 euro heb je de Logitech Slim Folio. Het is een iPad-hoesje met een ingebouwd toetsenbord, dat concurreert met Apple's Smart Keyboard, die maar liefst 179 euro kost. Kun je die 80 euro in de zak houden? 

Het Slim Folio keyboard ondersteunt de iPad van de 5e, 6e of 7e generatie of de iPad Air van de 3e generatie. Het is een flinke unit, die merkbaar gewicht toevoegt aan de iPad. Nu klinkt 445 gram misschien niet erg zwaar. Maar het maakt je lichtgewicht iPad Air van 456 gram een keer zo zwaar.

Stevig

Nu heb je opeens een lichtgewicht laptop in plaats van een lichtgewicht tablet. Het voordeel van dat gewicht is dat je iPad ook echt stevig staat in de stand. Je hoeft niet bang te zijn dat hij omvalt tijdens het typen van een nijdige mail.

Ook is je iPad in gesloten stand goed beschermd. Als je hem zou laten vallen, is je hoes vast beschadigd, maar ik vermoed dat de iPad er ongehavend uitkomt. Er zit een structuur om de hele iPad heen, terwijl bij Apples Smart Keyboard er alleen iets op ligt. 

iPad Air wordt bruikbaar laptopje

4 jaar batterijtijd

Zet je de iPad in de 'laptopstand', dan gaat het toetsenbord aan. In tegenstelling tot het apparaat van Apple moet je bij de Logitech eenmalig verbinden via Bluetooth. Bij Apple wordt gebruik gemaakt van de Smart Connector om te verbinden. Overigens duurde het bij mij een minuut of 10 voordat de Logitech uit zijn winterslaap was gekomen en wilde verbinden met Bluetooth. Ik dacht even dat ik een DOA had getroffen, maar een kop thee drinken en een tweede poging ondernemen was genoeg. 

Bovenaan de Slim Folio vind je een plek om je Apple Pencil, of Logitechs variant daarvan, te plaatsen. Handig. Want ik raakte dat ding steeds kwijt. De Slim Folio heeft een flinke rij sneltoetsen die werken met iOS, maar ik merk dat ik alleen de knoppen die ook op een MacBook zitten werkelijk gebruik: play, pause, skip, volume en helderheid.

Als je deze unit als volwaardige laptop zou gebruiken, leer je er vast meer bedienen. Zoals de homeknop, zoekknop en het slotje. Ik gebruik hem te weinig om er aan te wennen. 

Noem je me dik? Ja.

Typt lekker

Het toetsenbord typt opvallend goed. Het formaat en de hoogte zorgen ervoor dat er knoppen opzitten die je echt lekker op tempo in kan drukken. Veel toetsenbordjes voor tablets hebben te kleine knoppen of een drukgevoeligheid waaraan je flink moet wennen. De Slim Folio voelt als een laptop. Een batterij zou het tot 4 jaar uit moeten houden, zodat je niet hoeft na te denken over het opladen van zowel je tablet als je toetsenbord. Bluetooth wordt automatisch uitgeschakeld als de case niet in typemodus staat. 

Voelt als een gewoon toetsenbord

Thuisschool

Nu wij de kinderen thuis aan het scholen zijn, is de Slim Folio ideaal. Een 6-jarige werkt sneller met zijn vinger op een scherm, dan met een muis, maar moet ook af en toe iets kunnen typen. Het maakt van de iPad een ideaal apparaat voor de schoolopdrachten. 

Conclusie

Moet je nu de Apple-variant kopen of deze Logitech? Dat ligt eraan hoe intensief je hem gebruikt en hoeveel bescherming je van je keyboard wilt. Gek genoeg kun je deze goedkopere versie beter kopen als je hem veel gebruikt. Hij typt beter, staat beter rechtop en beschermt je iPad beter. Het enige nadeel is het extra gewicht.

Typ je sporadisch en ben je voorzichtig genoeg met je iPad zodat er geen hoes omheen hoeft die alle hoekjes beschermt, dan is de Apple Smart Keyboard de betere keuze. Als je die extra 80 euro er voor over hebt.