183 slachtoffers

Arnhemse Marktplaats-oplichter veroordeeld tot drie jaar cel

25 maart om 19:00
Laatste update: 25 maart om 19:04

Een man uit Arnhem is veroordeeld voor het op grote schaal oplichten van mensen op Marktplaats. Daarbij pleegde hij ook identiteitsfraude en werd er geld witgewassen.

Dat heeft de rechter eerder deze maand bepaald. Van de 36 maanden celstraf zijn er zes voorwaardelijk. Daarnaast is er sprake van een proeftijd van twee jaar.

De man plaatste advertenties op Marktplaats waarmee hij onder andere smartphones zei te verkopen. Slachtoffers maakten het afgesproken bedrag naar hem over, maar kregen de telefoons nooit toegestuurd. Bij navraag gedroeg hij zich achterdochtig en overtuigde hij slachtoffers om kopieën van identiteitsbewijzen toe te sturen.

De namen op die gestolen ID-kaarten, paspoorten en rijbewijzen werden vervolgens gebruikt om nieuwe profielen op Marktplaats aan te maken, en daarop de truc te herhalen. Hierdoor had hij materialen om zogenaamd te bewijzen dat hij de persoon in kwestie was. 

183 mensen opgelicht

Volgens de aanklager werden op deze manier maar liefst 183 mensen opgelicht. De rechter denkt dat het overgrote merendeel van deze zaken ook bewezen is: bij slechts 17 slachtoffers is onduidelijk of ze zonder twijfel zijn opgelicht door de man uit Arnhem.

Ook werden de identiteitsbewijzen van 15 personen gestolen. De oplichtingen vonden plaats tussen oktober 2016 en april 2017. Vervolgens zou er ruim 100.000 euro via witwassen zijn buitgemaakt.

De man is niet alleen veroordeeld tot een celstraf: hij moet ook een groot deel van zijn gestolen geld teruggeven. Van de 183 vorderingen zijn er 150 door de rechter toegewezen, waarbij de meesten meer dan 200 euro per persoon ontvangen. Betaalt hij niet, dan zal zijn celstraf worden verlengd met een dag per iedere missende 50 euro.