Facebook had sinds november geen partij meer die Nederlandse berichten factcheckte. Vanaf volgende week is er in Nederland weer feitencontrole op Facebook. Dat gebeurt in samenwerking met de persbureaus AFP en DPA.
Tot in november 2019 werkte Facebook samen met Nu.nl voor het factchecken van berichten in de strijd tegen nepnieuws. Nu.nl stopte de samenwerking, mede omdat de site zich beperkt voelde in welke berichten het mocht checken. Eerder haakte de andere controlepartner van Facebook in Nederland ook al af: een groep studenten journalistiek van de Universiteit Leiden.
Vanaf nu werkt Facebook voor Nederland samen met het Franse persbureau AFP en het Duitse persbureau DPA, meldt Facebook aan Bright.nl. Beide bedrijven controleren al berichten op Facebook in andere talen, en gaan dat nu ook het Nederlands doen.
Twee tot drie factcheckers
DPA gaat vanaf 30 maart aan de slag in het Nederlands, AFP in de loop van het voorjaar. DPA heeft één tot twee Nederlanders in dienst die berichten op Facebook op waarheid controleren, AFP heeft één Nederlander die actief controleert, en een groep van nog eens vijf tot zes Nederlands sprekende werknemers ter ondersteuning.
Beide mediebedrijven hebben ook een groter eigen netwerk met factcheckers in andere talen, waar vanuit Nederland mee overlegd zal worden. Facebook geeft de persbureaus een budget voor hun werkzaamheden.
Driestappenplan
Dat werk bestaat uit het controleren van berichten op Facebook, en berichten die via Facebook worden gedeeld. Daarbij wordt een driedelige strategie gebruikt: verwijderen, beperken en informeren. Als een bericht deels of helemaal niet klopt, kan het van Facebook verwijderd worden.
In minder ernstige gevallen wordt het bereik van het bericht beperkt en wordt het voorzien van een waarschuwing. Daarin staat dat het bericht niet klopt, en hoe het werkelijk zit; het informeren. Mensen die het foutieve bericht gedeeld hebben, krijgen na controle een melding dat het bericht niet juist was.
Hoewel de Nederlandse berichten straks door slechts twee tot drie fulltime Nederlanders gecontroleerd gaan worden, zal die aanpak volgens Facebook volstaan. De combinatie met kunstmatige intelligentie zou moeten zorgen dat veel berichten met dezelfde soort desinformatie of hetzelfde nepnieuws automatisch worden verwijderd.
Corona-aanpak
Facebook hanteert voor het controleren en eventueel verwijderen van berichten over het coronavirus geen andere richtlijnen. De huidige richtlijnen volstaan, stelt het bedrijf.
Zo verbiedt het bedrijf berichten waardoor anderen in fysiek gevaar kunnen komen. Die regels zijn opgesteld met oproepen tot geweld in het achterhoofd, maar zijn ook van toepassing op nepnieuws rond het coronavirus.
Zo ging er een bericht op Facebook rond dat het drinken van bleek een genezing voor het coronavirus zou zijn. Niet waar en levensgevaarlijk, en daarmee in strijd met de richtlijnen.
Wel toont Facebook speciale berichten in het kader van het coronavirus, onder meer in het nieuwsoverzicht. Die meldingen linken naar betrouwbare sites zoals die van de Rijksoverheid, het RIVM of de Wereldgezondheidsorganisatie.