Is de populaire videobelapp Houseparty gehackt? Daar lijkt het niet op

Houseparty is momenteel heel populair.

Miljoen voor gouden tip

Is de populaire videobelapp Houseparty gehackt? Daar lijkt het niet op

31-03-2020 09:06 Laatste update: 14:51

Op sociale media gaan geruchten rond dat de populaire videobelapp Houseparty ervoor zorgt dat je online accounts - van Spotify tot online bankieren - worden gehackt. Het bedrijf ontkent dit en looft een miljoen uit voor de gouden tip die bewijst dat Houseparty slachtoffer is van een 'lastercampagne'.

Houseparty stelt dat er een bedrijf, organisatie of individu is dat hen wil zwartmaken, en dat er 'geen bewijs' is dat het is gehackt of ervoor zorgt dat andere online accounts zijn gehackt. 

Geruchten op Twitter

Op Twitter worden screenshots verspreid waarin wordt aangemoedigd om de app te verwijderen. Velen stellen dat hun online accounts worden gehackt sinds ze Houseparty hebben geïnstalleerd. 

Ook in Nederland worden deze geruchten volop verspreid, ondanks dat er geen bewijs voor is. Technisch gezien is het heel lastig dat een app ervoor zorgt dat andere apps worden gehackt. Daardoor werd het gerucht direct in twijfel getrokken door experts.

Het ligt voor de hand dat mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende online diensten gebruiken. Doordat wachtwoorden lekken en op straat belanden, kunnen criminele hackers deze gelekte wachtwoorden uitproberen bij allerlei online diensten - totdat ze ergens binnen zijn. 

1 miljoen voor de tip

Epic Games, de eigenaar van Houseparty, looft een beloning van 1 miljoen dollar uit voor degene die bewijst dat het bedrijf slachtoffer is van een 'commerciële lastercampagne'.

Daar neigen experts ook naar: cybersecurityonderzoeker Kevin Beaumont stelt dat hij op een 'organiseerde manier' werd benaderd om het nieuws over de 'hack' te verspreiden.

"We hebben geen bewijs gevonden dat Houseparty verbindt aan het hacken van andere ongerelateerde accounts", aldus de woordvoerder van Epic Games.

Beveiligen met het slotje

Bij het gebruik van Houseparty is het wel belangrijk om te onthouden dat de app gegevens van gebruikers doorverkoopt om gepersonaliseerde reclame te tonen.

Daarnaast is het bij Houseparty verstandig dat je de gesprekken beveiligt met het slotje in de app, anders kunnen andere gebruikers toegang krijgen tot jouw gesprek.

Zo maak je veilige wachtwoorden, zonder veel gedoe