Zoom weer in problemen

'Opgenomen videogesprekken Zoom makkelijk vindbaar'

zoom videobellen opgenomen gesprekken vinden videochat videobel
3 april om 21:09
Laatste update: 4 april om 08:10

Videogesprekken die met de videodienst Zoom zijn gemaakt en zijn opgenomen, blijken makkelijk door iedereen te vinden op internet. Het is het zoveelste privacyprobleem bij de populaire videobel-app.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. Zoom-gebruikers hebben de mogelijkheid om een videobelgesprek op te nemen.

Dat bestand kan worden gedownload en ergens anders worden opgeslagen, zoals een onbeveiligde cloudomgeving. Doordat Zoom dat soort bestanden altijd dezelfde naam geeft, zijn ze eenvoudig via zoekmachines te vinden. 

Meer problemen bij Zoom

Het probleem is het zoveelste in een paar weken voor Zoom. De videobeldienst is door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen sinds een paar weken razend populair. De app heeft nu dagelijks 200 miljoen gebruikers. Maar door de populariteit neemt ook de kritiek op Zoom toe vanwege een reeks van beveiligingsproblemen.

Zo bleek de app van Zoom gegevens naar Facebook te sturen, zelfs als de gebruiker geen account heeft bij Facebook. Ook bleek het bedrijf de e-mailadressen van andere gebruikers te tonen, omdat Zoom geen onderscheid kon maken tussen adressen van internetproviders als het Nederlandse XS4ALL en e-mailadressen van mensen die bij hetzelfde bedrijf werken. Zoom wordt in zeker drie Amerikaanse staten onderzocht door Justitie.

Excuses

Het bedrijf heeft belooft de beveiligingsproblemen op te lossen. Zoom-oprichter Eric Yuan bood eerder deze week zijn excuses aan voor de beveiligingsmissers. Hij zei dat het bedrijf niet gerekend had op zo'n massale toeloop en dat de dienst nu op andere manieren werd gebruikt dan Zoom had verwacht.

Luister ook de Bright Podcast over Zoom en andere videobel-apps:

Videobellen: houd je aan de regels

Meer tech-video's, abonneer op het Bright YouTube-kanaal.