Nederlandse duikbootbouwer bouwt lichtst bemande duikboot ooit
Mini-sub

Nederlands bedrijf bouwt lichtste bemande duikboot

9 mei om 13:01
Laatste update: 11 mei om 07:05

De nieuwe duikboot van de Nederlandse fabrikant U-Boat Worx, de NEMO, is volgens de makers de lichtste bemande duikboot ooit. Hij laat twee mensen tot een diepte van 100 meter duiken. En hij past op een trailer achter de auto.

U-Boat Worx uit Breda bouwt niet alleen kleine duikboten voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook voor eigenaren van luxe jachten die zulke duikboten aan boord van hun jacht meenemen.

De nieuwe tweezitter, de NEMO, is met een massa van 2500 kg en een hoogte van slechts 155 centimeter echter ook licht genoeg om op een trailer achter een auto te vervoeren. Hij is niet breder dan twee jetski's naast elkaar. 

Daarmee is de NEMO ook geschikt om vanaf de wal met een trailer, zoals een jetski of boot, gelanceerd te worden. Je hebt geen kraan nodig om hem in het water te tillen. U-Boat Worx denkt daarmee dat de NEMO geschikt is voor een 'breder publiek'.

100 meter diep 

Het blijft echter een duikboot voor mensen met een hele dikke portemonnee. De NEMO kost 975.000 euro ex btw. Daarvoor krijg je wel een duikboot die twee mensen, inclusief een gecertificeerde NEMO-piloot, naar een diepte van 100 meter kan laten duiken. De NEMO is zo ontworpen dat de piloot de MANTA-controller waarmee de duikboot wordt bestuurd, makkelijk aan de passagier is te geven. 

De duikboot haalt onderwater een snelheid van zo'n 5,5 kilometer per uur en kan 8 uur onderwater blijven.

De prijs van 975.000 euro is overigens de basisprijs voor een witte NEMO. Wil je een kleurtje? Dan komt er 30.000 euro bij. Een setje extra lampen kost ook een slordige 30.000 euro extra en een robotarm gaat je 60.000 euro extra kosten. Allemaal ex btw.