VanMoof S3 en X3
E-bikes city

VanMoof S3 en X3

21-04-2020 13:00 Laatste update: 23-04-2021 17:08

De VanMoof S3 en VanMoof X3 zien er strak uit en zijn op meerdere punten verbeterd ten opzichte van de voorganger. En belangrijk: ze zijn ook goedkoper geworden.

VanMoof bewees in 2014 met de eerste e-bike, de Electrified, zijn tijd ver vooruit te zijn. Het was een elektrische fiets waar je het elektrische niet aan zag: een strakke stadsfiets vol met verstopte elektronica. Inmiddels zijn er meer e-bikes met die omschrijving, maar VanMoof heeft zeker niet stil gezeten. Het recept is door de jaren heen extra verfijnd, met de VanMoof S3 en X3 als voorlopige hoogtepunten.

Elk onderdeel van de Electrified S3 is uitgekristalliseerd. Had de S2 al kleinere lasnaden, nu zijn de meest zichtbare lasnaden op de S3 veel fraaier afgewerkt.

Het led-matrix-display is onveranderd onzichtbaar in het frame weggewerkt en de elektrische bel via een knopje naast de rem is nog beter hoorbaar. Naast het bekende belgeluid van de S2 - een duikbootachtige sonarping - is er nu onder andere ook een klassiek belgeluid. De lak is dit keer weer mat, en in donkergrijs maar nu ook in lichtblauw, beiden erg aantrekkelijk. De nieuwe lak is ook krasbestendiger.

De S3 heeft nu ook voor het eerst hydraulische schijfremmen en een nieuw door VanMoof ontworpen zadel. Het bereik van de elektrische fiets schommelt al naar gelang de stand waarmee je fietst tussen de 60 en 150 kilometer.

Dan de hamvraag: hoe rijdt deze e-bike? Nog lekkerder: de Electrified S3 heeft op de Amerikaanse stand een topsnelheid van 32 km/u (wettelijk mag je in Nederland maar 25 km/u). De verslavende boostknop van de S3 is nog beter geworden: druk erop en je krijgt een extra zetje, alsof je plots de wind in de rug krijgt. Je zit nu nog sneller op topsnelheid dan de S2.

Het slimme schopslot werkt ook top. Druk met je voet een knopje bij het achterwiel in, en de fiets staat op slot. Met de vernieuwde elektronica werkt dat allemaal nog sneller.

Als de fiets wordt opgepakt, dan slaat hij direct alarm en als hij gestolen wordt, gaat hij in 'lockdown'. Onze tip: neem de 'Peace of Mind'-service, waarbij VanMoof na diefstal achter je fiets aangaat. Dat kost 290 euro voor 3 jaar. Als ze 'm niet vinden, krijg je van VanMoof een nieuwe.

De verbeterde VanMoof S3 en X3 zijn zo'n 60 procent goedkoper geworden dan de S2. De e-bikes kosten 1998 euro.