B&W Formation Wedge

Review: de mooiste wifi-speaker die je kan kopen

© merijn doggen

Bower Wilkins Sonos Denon Harman Kardon
3 mei om 16:57
Laatste update: 4 mei om 13:42
  • Merijn Doggen

De Bowers & Wilkins Formation Wedge maakt veel indruk. Aan zijn looks, geluid en bedieningsgemak kunnen onder meer Sonos, Harman Kardon en Denon een puntje zuigen. Maar dat komt met een fors prijskaartje.

De Formation Wedge is geen onopvallende speaker die je even wegmoffelt in de boekenkast of op een tafeltje. Hij heeft de ruimte nodig. Niet alleen omdat hij vrij fors is, maar ook door de vorm: een groot uitgevallen stuk taart.  

Kunstwerkje

De afwerking is heel mooi. Aan de bovenkant zit een touchpaneel met oplichtende knoppen (play/pause, volume en de Form-knop). Aansluitingen voor elektriciteits- en netwerkkabel zijn niet te zien, maar zitten onder de speaker, samen met de resetknop. De achterkant is van hout met een gleuf waaruit de lage tonen komen. Een klein kunstwerkje.

Die Form-knop is de knop waarmee je kan schakelen van Airplay 2, Bluetooth of Spotify Connect. Dat doet hij helemaal automatisch, met een tik op de knop scant de Wedge zelf naar andere muziekbronnen. In de praktijk gebruik je die niet, omdat iedereen in huis wifi gebruikt.

Ook de app straalt 'premium' uit. Niet te veel functies, overzichtelijk en goed vormgegeven. Ook daar kunnen Sonos en Denon van leren.

Geluid

Het geluid van deze speaker is heel gebalanceerd. Op geen enkel volume irriteert deze speaker. Alle details in hoge, lage en middentonen blijven overeind. Wellicht dat sommige de bass wat te weinig vinden. Maar bij mij gaf de equalizer in de app voldoende speling om de bass net iets extra op te krikken tot het lekker klonk.

Bowers & Wilkins belooft een kamervullend en superieur stereogeluid. Kamervullend is het zeker, het geluid vult mijn woonkamer van 45 vierkante meter en plafonds van 3,5 meter goed. Maar het stereogeluid is verre van superieur. Ja, het is beter dan van een enkele Sonos Play:5 en Denon Home 350, maar ik vermoed dat twee losse Play:5's een beter geluid geven.

1x B&W of 2x Sonos

En dat is dan ook de serieuze overweging die je moet maken voor je deze prachtige Formation Wedge aanschaft. Ga je €999 (nu in de aanbieding voor €799) betalen voor één hele mooie wifi-speaker, met heel goed geluid en een klein stereo-effect. Of kies je dan voor een setje Sonos Play:5, Denon Home 250 of B&W Formation Flex speakers?

Ja, die speakers zijn minder opvallend, klinken individueel minder, maar samen kunnen ze de Formation Wedge wel aan, vermoed ik, en geven ze je een echte stereo-ervaring. Wat je ook kiest, je zult er geen spijt van krijgen.

Kijk ook: de wifi-speakers van Denon

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetreviews