Privacy

Toezichthouder onderzoekt privacy bij thuisonderwijs

23 april 2020 om 12:55
Laatste update: 23 april 2020 om 13:03

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat checken hoe scholen, hogescholen en universiteiten hun thuisonderwijs hebben geregeld.

De privacywaakhond bekijkt onder meer of het videobellen wel veilig is en of gegevens in verkeerde handen kunnen vallen. De Autoriteit gaat dat na bij de onderwijsinstellingen, omdat ouders, docenten, leerlingen en studenten zich zorgen maken.

Beelden

De beelden kunnen veel informatie over de gebruikers opleveren, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Hoe ze presteren, maar op de achtergrond zijn misschien religieuze uitingen te zien, en misschien komen gezinsleden af en toe in beeld. Die informatie kan worden opgeslagen.

De AP gaat onderwijsinstellingen ook tips rond thuisonderwijs geven en gaat ze er op wijzen om 'zorgvuldige keuzes te maken'. 

Toetsen en tentamens

Sommige onderwijsinstellingen houden leerlingen of studenten online op afstand in de gaten bij het maken van toetsen of tentamens. "De leerlingen of studenten moeten bijvoorbeeld foto’s maken van de ruimte waar zij zijn. Verder kijkt de onderwijsinstelling mee op hun scherm, registreert deze toetsaanslagen en houdt deze via een of meerdere webcams hun gedrag in de gaten", schrijft de AP.

Studenten van de Tilburg University protesteerden onlangs tegen het gebruik van speciale software om de tentamens op afstand te surveilleren. Daarmee zouden onder andere de oogbewegingen van studenten worden gevolgd met webcams.

Examenfraude

Volgens de AP moeten onderwijsinstellingen zich afvragen of al deze gegevens daadwerkelijk noodzakelijk zijn. "En of er geen andere manier is om examenfraude te bestrijden, die minder impact heeft op leerlingen en studenten."

"Onveilige oplossingen kunnen risico’s opleveren voor de toekomst van leerlingen. Deze dataverwerking mag geen ondergeschoven kind van de coronacrisis worden", vindt AP-bestuurslid Katja Mur. 

De beste videobel-apps

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube