Mode-maskers

Top 10: mooie mondkapjes waar je wél mee over straat wil

mondkapje gezichtsmasker  corona virus besmetting
4 mei om 13:12
Laatste update: 9 mei om 14:31

Zijn mondkapjes de nieuwe sneakers? We zetten de hipste gezichtsmaskers en mooiste mondkapjes op een rij. Van onder meer Off-White, G-Star en Wolford.

Of ze nu wel of niet officieel aangeraden worden, de mondmaskers veroveren het straatbeeld. Je draagt ze in de supermarkt vanwege corona, of in de tram in het griepseizoen tegen andere virussen en bacteriën, bij slechte luchtkwaliteit of bij allergieën zoals hooikoorts. Het helpt een hoop als het dragen van een mondkapje in Nederland het nieuwe normaal wordt. Wat in Azië heel gewoon is, daar moeten wij nog aan wennen.

En liefst doe je dat met een mondmasker dat geen wegwerpexemplaar is, maar een wasbare mode-accessoire waar je een beetje knap mee voor de dag komt. Hieronder zetten we de mooiste mondkapjes voor je op een rij.

Off-White arrow logo face mask (95 dollar)

Worden mondkapjes net zo’n luxe must-haves als sneakers? De hitlijst van populaire mannenmodemerken geeft aan van wel. Voor het derde kwartaal op rij staat het Milanese modemerk Off-White, opgericht door Virgil Abloh, bovenaan. Het effect van Covid-19 is te zien aan de index van hottest products, die wordt aangevoerd door het Arrow Logo mask van het merk. De verkoopprijs bedroeg 95 dollar maar op de platforms zie je ze nu voor drie keer zoveel te koop staan. Inderdaad, alsof het sneakers zijn.

The Fashion Filter (35 euro)

De makers achter het Fashion Filter zijn wearablesguru Marina Toeters, onderzoeks- en tech-studio LabeledBy en de productie is in handen van Fashion Tech Farm in Eindhoven, met steun van de TU/e, Epson en Ee Labels. Er zijn mondmaskers met een kleurverloop, een strakzwarte of grafische print en een kunstwerk van Loes van Reijmersdal. Mocht er niks naar jouw smaak bij zitten of heb je een eigen patroon in gedachten, dan kun voor 18 euro een doe-het-zelf pakket kopen met dezelfde drie filters (PP80, Viscose, PP20) erin.

ByBrown facemask (20 euro) 

Dit Amsterdamse mondkapje spaart je oren. Waar je het gangbare model mondkapje met twee lussen achter je oren haakt (wat na verloop van tijd snijlijnen en drukpunten veroorzaakt), doet tech-fashion-ontwerper Melanie Brown het slimmer. Haar gezichtsmasker gaat met een elastiek om je hoofd - zoals een duikbril - wat veel prettiger draagt. Het masker met verwisselbaar en wasbaar HEPA-filter sluit bovendien beter af. Voor ieder verkocht masker wordt een exemplaar gedoneerd. 

G-Star RAW protection gezichtsmasker (50 euro voor 5)

Ook van Nederlandse bodem komt het RAW Protection-gezichtsmasker van G-Star in denim uitvoering van biokatoen. Het gezichtsmasker voldoet tot na 20 keer wassen aan de officiële veiligheidsnormen en filtert vervuiling, gassen, bacteriën en virussen. En het past natuurljk lekker bij je jeans.

Oculus LED masker (80 euro)

VR-bedrijf Oculus werkt aan een gezichtsmasker met LED-lampjes die korte animaties laten zien, die voorbijgangers er aan herinneren om op gepaste afstand te blijven. Het masker is vooral cosmetisch en belooft de drager niet via filters te beschermen tegen het virus. Een volle batterij houdt het maximaal vier uur vol - lang genoeg om een boodschap en een social distanced wandeling te doen.

Wolford care mask (20 euro)

Aan de vorm kun je wel zien dat Wolford een high-end modehuis met een lange historie in perfecte pasvorm, luxe afwerking en hoogwaardige materialen is. Het Oostenrijkse bedrijf staat bekend om zijn naadloze producten, zoals panty's en lingerie, maar ook voor de samenwerking met topkunstenaars als fotograaf Helmut Newton, Karl Lagerfeld en Vivienne Westwood.

Vogmask (33 dollar)

Al in 2011 zag Vogmask markt in het maken van een masker dat past bij je stijl. Er zijn haast oneindig veel stijlen te vinden waarvan er altijd wel één bij jou past, zoals de Quantum (links) die uit de Matrix lijkt te komen of de Paradise (rechts) met fleurige facetten. Vogmask heeft een ventiel dat uitademen gemakkelijk maakt.

Face ID mask (40 dollar)

Het dragen van een mondkapje zorgt voor een klein ongemak: de gezichtsherkenning bij smartphones werkt vaak niet meer, waardoor de ontgrendeling van een telefoon via de ouderwetse pincode of vingerafdrukscan moet. Door een gedeelte van je gezicht op een mondkapje te printen, maakt kunstenaar Danielle Baskin het mogelijk je telefoon te ontgrendelen via gezichtsherkenning.

Evercover-cover voor over medisch mondkapje (12 dollar)

De maker van helmcovers voor over je fiets- of skihelm is snel overgestapt op het maken van covers voor over een medisch mondkapje. Het ziet eruit als een grap, maar kan een grote bijdrage vormen. Zo'n hoesje maakt dat de drager er minder eng en menselijker uitziet, wat voor zorgmedewerkers, politie en meer een stuk vriendelijker werkt. Maar ook dat je kapje minder opvalt voor wie zich ongemakkelijk en opgelaten voelt bij het dagen van een masker. 

Guardian G Volt zelf-steriliserend mondkapje (crowdfunding)

Eén van de redenen om het dagen van een masker niet aan te raden is de kans op besmetting doordat je jezelf via je handen besmet met deeltjes op de buitenkant van het masker. Correct op en afzetten en steriliseren hoort erbij. Het Guardian G Volt masker dat zichzelf steriliseert heeft een grafeenlaag. De accu maakt dat het masker beter werkt, en laat je de speciale sterilisatieoptie activeren. IndieGogo onderzoekt of momenteel of ze het masker veilig kunnen aanraden.