Apple en Google trekken stekker uit coronaplatform na pandemie
Coronacrisis

Apple en Google trekken stekker uit coronaplatform na pandemie

26 april om 18:02
Laatste update: 27 april om 11:56

Zowel Apple als Google trekken de stekker uit het platform voor corona-apps, als de pandemie eenmaal voorbij is.

Dat beloofden beide bedrijven in een gesprek met The Verge. Google en Apple werken op het moment aan een platform voor app-bouwers, zodat ze met smartphonedata uitbraken van het coronavirus kunnen traceren. De bedrijven maakten al plannen bekend om de privacy van het platform te verbeteren.

Veel landen werken op het moment aan corona-apps, die bijvoorbeeld met behulp van bluetooth in de gaten houden waar veel mensen zijn. Op die manier hopen overheden mogelijke uitbraaklocaties in kaart te brengen.

Privacyzorgen

De app-plannen hebben tot de nodige privacyzorgen geleid: critici vrezen dat de apps na de pandemie nog actief blijven, en dat de apps burgers gaan profileren. Veel app-makers beloven de persoonsgegevens te anonimiseren.

De belofte van Apple en Google moet ervoor zorgen dat apps die hun platform gebruiken op termijn onbruikbaar worden. Een concrete einddatum delen beide partijen niet, gezien er ook nog geen einde van de pandemie in zicht is.

Eigen apps

Het besluit betekent echter niet dat alle corona-apps op termijn onbruikbaar worden. Sommige overheden bouwen hun eigen achterliggende systemen, die niet afhankelijk zijn van het speciale platform.

De Franse overheid liep onlangs tegen problemen aan. Deze wilde niet het systeem van Apple en Google gebruiken, maar ontdekte dat iPhones niet bluetooth-persoonsgegevens konden versturen naar app-makers. Het land hoopt dat Apple daarom een uitzondering voor hun app zal maken.

Nederland

In Nederland werken meerdere app-makers aan de potentiële Nederlandse corona-app. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens gaan al deze apps slecht om met de privacy van gebruikers. Eén van de apps is nu al slachtoffer geweest van een datalek.

Zo kan jouw computer helpen corona te genezen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's