© Apple

'Apple stelt massaproductie iPhone 12 met een maand uit'
Vier modellen

'Apple stelt massaproductie iPhone 12 met een maand uit'

28-04-2020 08:00 Laatste update: 08:00
Author profile picture

Floris Poort

Apple zou de massaproductie van drie nieuwe iPhones voor later dit jaar met een maand hebben uitgesteld.

Het uitstel is het gevolg van de coronacrisis, zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal. Apple zou een lagere vraag naar nieuwe iPhones verwachten door de economische onzekerheid rond corona. Het virus heeft ook de productieketen in Azië verstoord. De productie van smartphones werkt met zeer kleine voorraden, waardoor het wegvallen van één onderdeel al voor vertraging kan zorgen.

Apple zou nog wel van plan zijn de nieuwe iPhones later dit jaar op de markt te brengen. Het zou gaan om vier nieuwe modellen in drie formaten: 5,4 inch, twee van 6,1 inch en een 6,7 inch-model. Ze zouden allemaal een oled-scherm hebben, sommige modellen zouden 5G-internet kunnen gebruiken. Ook zou de scherminkeping bovenaan het scherm mogelijk kleiner worden.

Voorraad

Nieuwe iPhones worden gewoonlijk half september onthuld, en gaan voor het eind van de maand in de verkoop. Om genoeg iPhones te hebben, wordt de massaproductie vroeg in de zomer al opgestart, zodat er in augustus al een grote voorraad is. Dit jaar zou die massaproductie met ongeveer een maand opschuiven.

Apple zou de productie van het aantal nieuwe iPhones in de tweede helft van dit jaar met 20 procent verlagen. Het is niet duidelijk of die geplande verlaging in 2021 wordt alsnog wordt goedgemaakt met een verhoogde productie. iPhone-fabrikant Foxconn zou onlangs gestopt zijn met het aannemen van nieuwe mensen in zijn grootste iPhone-fabriek.

iPhone X was ook later

De iPhone X in verscheen in 2017 ook later dan verwacht. Het toestel kwam na onthulling half september niet die maand, maar begin november 2017 op de markt. Dat was nog steeds op tijd voor de feestdagen, het belangrijkste verkoopmoment voor nieuwe iPhones. Er gaan al langer geruchten over een uitstel van de nieuwe iPhones.

Kijk ook: de nieuwe iPhone SE

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's