Middel beschermt ondergrond 90 dagen tegen coronavirus
Corona

Middel beschermt ondergrond 90 dagen tegen coronavirus

3 mei om 15:52
Laatste update: 3 mei om 15:59

Als een nieuw desinfecterend middel op een reeks ondergronden wordt gesproeid, dan maakt het tot 90 dagen lang het coranavirus inactief.

Onderzoekers van de Hong Kong University zeggen dat ze een nieuw desinfecterend middel hebben ontwikkeld om verspreiding van onder meer het coronavirus tegen te gaan. Het middel doodt de meeste bacteriën en maakt virussen tot negentig dagen inactief.

Het middel MAP-1 werkt als anti-microbiële coating op ondergronden als glas, metaal, plastic, leer en textiel. De gebruikelijke middelen, zoals bleek en alcohol, verliezen snel hun desinfecterende eigenschappen, omdat deze vluchtige stoffen snel verdampen. De MAP-1-coating werkt veel langer omdat deze gebaseerd is op warmte-gevoelige polymeren, die reageren op aanraking of op kleine druppeltjes zoals wij uitademen. 

De polymeren geven het desinfecterende middel in grote hoeveelheden vrij zodra het een toename in temperatuur registreert, zoals de warmte van de aanraking van een hand. MAP-1 is niet giftig, veilig voor de huid en het milieu.

Het middel is nu officieel goedgekeurd voor consumentengebruik na een reeks klinische proeven in een ziekenhuis en een verzorgingstehuis in Hong Kong. Het middel is ook al toegepast in de huizen van meer dan duizend huishoudens, winkelcentra, scholen en sportfaciliteiten.

Vanaf volgende maand is het middel voor thuisgebruik in verpakkingen van 50 tot 200 ml in HongKong te koop. Of het ook beschikbaar komt in andere landen, is nog niet bekend.

Technologie tegen corona