Withings voegt tracking slaapapneu toe aan slaapmonitor
Smart home

Withings voegt tracking slaapapneu toe aan slaapmonitor

29-04-2020 09:32 Laatste update: 09:32

Withings voegt tracking van slaapapneu toe aan zijn slaapmonitor. Withings claimt dat de data bijna net zo accuraat zijn als een polysomnogram van een slaaponderzoek.

Met de Sleep Analyzer is Withings toe aan de derde generatie van zijn slaapmonitor die werkt met een mat onder je matras. Deze slimme matten brengen je slaap in kaart door onder andere je hartslag, ademhaling, slaapcycles en bewegingen te meten. 

Nieuw is de meting van slaapapneu. Dat is een slaapziekte waarbij je een tijdelijk ademstilstand tijdens het slapen krijgt. Er zijn meerdere varianten van deze slaapziektes en meerdere oorzaken. Afhankelijk van de mate kan slaapapneu leiden tot hartkloppingen, depressie en angstige dromen. Ook kan het op de lange termijn hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en zelfs hart- en herseninfarcten veroorzaken. 

Volgens Withings hebben 1 op de 5 volwassen last van slaapapneu en weet 80 procent niet dat ze er last van hebben. De nieuwe functie in de Sleep Analyzer meet of je aan slaapapneu lijdt en hoe erg de kwaal is. Hoewel het niet zo precies zal zijn als een officieel medisch slaaponderzoek, claimt Withings dat het aardig in de buurt komt. 

De Sleep Analyzer zou in samenwerking met artsen van het hospital Béclère in Parijs zijn ontwikkeld en uitgebreid getest zijn, vergelijkbaar met data van een polysomnogram van een slaaponderzoek. Het zou nauwkeurig genoeg zijn om in veel gevallen mogelijk slaapapneu bij mensen te constateren.

Gadgets zoals wearables of deze Sleep Analyzer mogen dan wel niet zo betrouwbaar zijn als goedgekeurde medische apparaten, steeds vaker hoor je dat mensen door bijvoorbeeld de ECG-functie in smartwatches een onderliggende kwaal hebben ontdekt. Zo brengen dit soort gadgets bijvoorbeeld een mogelijke hartritmestoornis aan het licht, waarna de drager naar een arts kan gaan voor medisch onderzoek.

De nieuwe Withings Sleep Analyzer is vanaf vandaag voor 129,95 euro te bestellen.