© Microsoft

Gamedienst Microsoft xCloud gestart in Nederland
Preview

Gamedienst Microsoft xCloud gestart in Nederland

28-04-2020 15:00 Laatste update: 17:40

Na enkele weken uitstel is Microsofts gamestreamingdienst xCloud vanaf vandaag in Nederland te gebruiken. Het gaat om een preview, waarvoor spelers een uitnodiging moeten aanvragen.

Met xCloud kunnen gebruikers zware games spelen op allerlei apparaten zoals hun tv of smartphone, zonder die game te hoeven installeren. Games worden afgespeeld op krachtige computers in datacenters van Microsoft, en via internet naar spelers gestreamd.

Begin april startte Microsoft een test van xCloud in West-Europa maar door het coronavirus werd die wat ingeperkt; Microsoft wilde het internet niet overbelasten. Nu start de test alsnog in Nederland voor een klein aantal spelers dat gefaseerd wordt uitgebreid.

Test beperkt tot Android

Volgens Microsoft is een stapsgewijze introductie in ons land nu mogelijk. "Op dit moment verwachten we geen problemen bij een gefaseerde introductie van de preview in de regio. We beoordelen de introductie zorgvuldig per land en beginnen met een klein aantal deelnemers zodat de bandbreedte in de regio niet onder druk komt te staan", zegt Catherine Gluckstein van xCloud.

Gamers in Nederland ontvangen vanaf dinsdag hun uitnodiging voor de xCloud-preview, net als spelers in Duitsland en Frankrijk. Volgende week stuurt Microsoft ook uitnodigingen naar spelers in België, Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Spanje en Zweden.

Geïnteresseerden kunnen zich voor xCloud aanmelden. Spelers moeten een Android-tablet of smartphone met Android 6.0 of hoger hebben, een draadloze Xbox One-controller, een Microsoft-account en Xbox-gamertag en een downloadsnelheid van minimaal 10 Mbps.

Google Stadia

xCloud heeft dezelfde insteek als Google Stadia, dat sinds 19 november 2019 beschikbaar is. De gamedienst van Google heeft inmiddels enkele tientallen games. Microsoft xCloud zal bij de start een aanbod van minstens 50 games hebben. Tijdelijk is Stadia gratis te gebruiken. Google maakte dinsdagavond de komst van de populaire games PUBG en FIFA naar Stadia bekend.

Troefkaart van Microsoft is het game-abonnement GamePass, dat ook voor xCloud-gebruikers beschikbaar komt. Met GamePass krijgen spelers voor een vast bedrag toegang tot een groeiend aanbod games, met nu al ruim 250 titels. Ook de nieuwste games worden regelmatig aan dat abonnement toegevoegd.

PlayStation 5 en Xbox Series X komen eraan

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's