© Bright

Google maakt videobeldienst Meet gratis voor iedereen
Google Meet

Google maakt videobeldienst Meet gratis voor iedereen

29-04-2020 10:00 Laatste update: 10:13
Author profile picture

Floris Poort

Google-videobeldienst Meet is voortaan gratis voor alle gebruikers. Tot nu toe was de dienst tijdelijk gratis voor scholen en bedrijven.

Meet is onderdeel van G Suite, het Google-productiviteitspakket voor scholen en bedrijven. Voorheen waren functies als videobellen met grote groepen voorbehouden aan betalende gebruikers, Google maakte dat onlangs vanwege de coronacrisis al tijdelijk gratis.

Nu wordt Meet met al zijn functies gratis voor alle gebruikers, ook individuen. De beschikbaarheid wordt vanaf volgende week uitgerold, maakte Google woensdag bekend. Gebruikers kunnen Meet gebruiken via meet.google.com en de mobiele Meet-apps.

Gratis accounts kunnen straks videogesprekken met maximaal 100 deelnemers starten of er aan meedoen, en functies als schermdeling en de galerij-weergave gebruiken. Bij de gratis versie van Meet zal een limiet gelden van 60 minuten per videogesprek. Google zegt die limiet pas na 30 september te handhaven.

Zoom

Google heeft van Meet de afgelopen weken een grote concurrent van de populaire maar bekritiseerde videobel-app Zoom gemaakt. Zo kunnen bij Meet geen gebruikers aan gesprekken meedoen zonder Google-account, en kunnen beheerders makkelijk ongenode deelnemers verwijderen. Toegangscodes voor chats zijn moeilijk te raden en Google versleutelt de videogesprekken.

Met Meet kunnen gesprekken sinds kort gestart worden vanuit Gmail. Binnenkort volgt een galerij-weergave waarmee een grote groep gebruikers tegelijk te zien is. Concurrent Zoom is momenteel nog populairder: het bedrijf claimt momenteel 300 miljoen dagelijkse gebruikers te hebben. Zoom kwam vorige week met een grote beveiligingsupdate die veel problemen moet oplossen.

Veel nieuwe gebruikers

Meet groeit dagelijks met 3 miljoen gebruikers, zei Google-ceo Sundar Pichai woensdag na de bekendmaking van de nieuwste kwartaalcijfers van het bedrijf. Op 9 april noemde Google nog een gebruikersgroei van zo'n 2 miljoen per dag. De groei is te danken aan scholen en bedrijven die hun lessen en vergaderingen via videobeldiensten houden.

"We zien dertig keer meer gebruik dan in januari. Er zijn nu dagelijks ruim 100 miljoen deelnemers aan Meet-gesprekken", aldus Pichai.  

Videobellen? Houd je aan deze regels

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s