WhatsApp: 'Spywaremaker nauw betrokken bij hacks gebruikers'
Spionage

WhatsApp: 'Spywaremaker nauw betrokken bij hacks gebruikers'

29-04-2020 10:56 Laatste update: 10:56

WhatsApp stelt dat de Israëlische spywaremaker NSO nauw betrokken was bij het hacken van 1400 WhatsApp-gebruikers.

WhatsApp zegt dat in nieuwe rechtbankdocumenten in de zaak die WhatsApp in oktober vorig jaar aanspande, meldt The Guardian.

De Israëlische spywaremaker gebruikte volgens WhatsApp servers in de VS om 1400 mensen in 20 verschillende landen te bespioneren, onder wie journalisten en mensenrechtenactivisten. Die aantallen waren al bekend, nieuw is de beschuldiging van nauwe betrokkenheid.

NSO stelt zelf al jaren dat het spionagesoftware zoals 'Pegasus' aan overheden verkoopt en niet weet hoe die software vervolgens gebruikt wordt. De aanklacht van WhatsApp stelt echter dat het bedrijf wel degelijk moet weten wat er gebeurt, omdat het bedrijf de gebruikte servers in eigen beheer heeft.

'NSO vormde zenuwcentrum'

Gebruikers die gehackt werden, kregen een telefoongesprek via WhatsApp en werden zo geïnfecteerd met Pegasus. "NSO gebruikte een computernetwerk om Pegasus in de gaten te houden en te updaten, nadat het was geïmplanteerd op de apparaten van gebruikers. Die computers onder NSO-beheer vormden het zenuwcentrum waarmee NSO de opties van zijn klanten en het gebruik van Pegasus regelde", stelt WhatsApp na eigen onderzoek in zijn aanklacht.

De Israëlische spywaremaker verschafte zich volgens WhatsApp "ongeautoriseerde toegang" tot de WhatsApp-servers. Dat zou NSO hebben gedaan door WhatsApp in wezen na te bouwen, en daarmee inzicht te krijgen in de beveiliging en hoe die te omzeilen.

WhatsApp wil verbod voor NSO

NSO komt volgende week met een reactie op de nieuwe documenten van WhatsApp. In de rechtszaak zijn de overheden die Pegasus gebruiken niet genoemd, volgens burgerrechtenorganisatie Citizen Lab gaat het om onder meer Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Kazachstan.

Reguliere WhatsApp-gebruikers lopen waarschijnlijk geen gevaar door de hack, die wordt gericht op specifieke doelwitten zoals de genoemde journalisten en mensenrechtenactivisten. WhatsApp wil dat NSO compleet wordt verbannen van de dienst.

Dit moet er beter aan WhatsApp