Hackers

'Cyberaanvallen op instellingen die coronavaccins maken'

3 mei om 08:58
Laatste update: 3 mei om 08:59

Britse instellingen die tegen Covid-19 vechten zouden het slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen die terug te voeren zijn op Rusland en Iran.

Hackers hebben universiteiten in het land aangevallen die vaccins en testkits proberen te maken en wetenschappers en artsen die het coronavirus bestuderen, schrijft The Mail on Sunday.

Het Britse Nationaal Cyber Security Centrum noemde de aanvallen "volkomen laakbaar" en zei "de klok rond" te werken om de onlinedreiging te bestrijden. Bronnen binnen het regeringscentrum van het Verenigd Koninkrijk laten aan The Mail weten dat het erop lijkt dat de hackers informatie proberen te stelen over hoe de Britten het longvirus te lijf gaan. Geen enkele grote aanval zou tot nu toe geslaagd zijn.

Veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor dit soort cyberaanvallen. Voorzitter Tobias Ellwood van het comité dat namens het Lagerhuis toezicht houdt op het ministerie van Defensie zei dat Groot-Brittannië "niet moet aarzelen om gepast wraak te nemen. De wereldwijde afleiding van Covid-19 biedt de perfecte oorlogsmist om cyberaanvallen uit te voeren. Vooral als de prijs van een vaccin hoog is."

Aanvallen op WHO

Sinds het begin van de coronapandemie is ook het aantal pogingen om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) online aan te vallen flink gestegen. Achter een deel van de cyberaanvallen op de WHO zouden Iraanse staatshackers zitten. Ze probeerden binnen te dringen in de privé-accounts van medewerkers, meldde persbureau Reuters.

Kijk ook: de nieuwe iPhone SE