Tegen coronavirus

Nvidia-wetenschapper ontwerpt goedkope medische ventilator

Nvidia-wetenschapper ontwerpt goedkope medische ventilator
3 mei om 17:11
Laatste update: 4 mei om 13:19

Nvidia-wetenschapper Bill Dally heeft een goedkope medische ventilator gebouwd. Hij heeft de blauwdruk hiervoor openbaar gemaakt, zodat iedereen het apparaat na kan maken.

Op die manier hoopt hij te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. "Ik hoop niet dat er veel mensen ziek worden en we een tekort aan ventilatoren hebben", schrijft hij in een blogpost van Nvidia. "Maar als het zo ver komt, wil ik ons daar op voorbereiden.

De onderdelen voor de ventilator kosten bij elkaar 400 dollar, maar de prijs kan worden verlaagd door sommige materialen te 3D-printen. In dat geval kost de machine hooguit 100 dollar. Een professionele ventilator kost nu rond de 20.000 dollar.

Getest op longsimulator

Volgens Dally werkt zijn goedkopere alternatief precies zoals verwacht: eerste tests op een longsimulator waren succesvol. Op het moment probeert de wetenschapper om zijn uitvinding goed te laten keuren bij de Amerikaanse marktwaakhond, zodat ziekenhuizen hem ook mogen gebruiken. Dat kan snel gaan, gezien er een versneld traject loopt tijdens de coronacrisis.

Dally is niet de eerste die een goedkope medische ventilator bouwt: onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit MIT deden in maart nog hetzelfde. Tesla-topman Elon Musk doneerde eind maart 1.225 medische ventilatoren in de strijd tegen corona.

Maak kans op de iPhone SE:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's