Getest: draadloze gaming headset van Epos Sennheiser
Online gamen is populair tijdens de lockdown. Wie daarbij ook zijn sociale contacten warm wil houden heeft een headsetje nodig. Rutger testte de top-of-the-bill Epos Sennheiser GSP 670, voor PC en Playstation 4.
Wie zoekt naar de Epos Sennheiser GSP 670-headset komt een boel gemopper tegen. De headset zou onmogelijk te gebruiken zijn, niets doen of uitvallen. Maar wie een beetje doorleest, vindt dat er een software-update is en dat als je die installeert er niets aan het handje is.
Tip 1 voor iedereen die deze koptelefoon aanschaft: draai meteen de update. Daar heb je een pc voor nodig. Lullig als je hem aangeschaft hebt om op je Playstation 4 te gebruiken en alleen maar Macs in huis hebt. Gooi dan van anderhalve meter afstand de headset naar iemand die hem voor je wilt updaten met zijn PC (met Windows 10) en je kunt aan de slag.
Stoer design
De GSP 670 ziet er bruut uit. En niet op een kinderachtige manier. Geen camouflageprints of bloedspetters, maar een robuuste stevig ogend ontwerp met alleen maar chunky vormen. Mijn favoriete optie is de mogelijkheid om te verstellen hoe strak hij op je hoofd zit met behulp van twee knoppen in de band.
Verder zit er een klein volumeknopje verstopt achter je rechteroor die de verhouding tussen gamegeluid en chatgeluid kan bepalen en een grote knop die zwaar draait in het midden. Even wennen, maar wel een handige feature. Onhandig is dat je met de volumeknop de headset ook aanzet, maar zonder een klikje te geven.
Zoals gezegd werkt de set alleen met games op de PC of de Playstation 4, maar door Bluetooth-gebruik kun je hem ook aansluiten op je smartphone of tablet. Dan loop je wel constant met de microfoon te zeulen, want alhoewel die omhoog geklapt kan worden, blijft hij altijd behoorlijk zichtbaar. Hij is niet te verwijderen!
Gek genoeg laad je de headset op met een ouderwetse micro-usb-aansluiting. Verstopt zit ook nog een knopje om verschillende equalizersettings te kiezen.
Het comfort van de GSP 670 is goed. Hij valt over je oren heen, dus je krijgt geen druk op je oorschelpen. Met 398 gram is het geen lichtgewicht en de headset sluit je oren goed af voor geluid van buiten. Het voordeel is dat je daardoor beter kunt concentreren op je spel, maar het is ook vermoeiender voor je oren en warmer op je hoofd dan een deels open headset.
Voor een headset van rond de 300 euro is het wel vervelend dat je de USB-dongle die er bij geleverd wordt nergens kunt opbergen. Maar zodra je de koptelefoon opzet tijdens een heftig vuurgevecht in Modern Warfare of een race op het scherpst van de snede in Need for Speed Heat, is alles weer vergeven.
Want de GSP 670 klinkt geweldig en de mogelijkheid om de chat even te dempen of juist harder te zetten is ideaal bij team-based games.
Het enige dat mij wat pijn in de portemonnee doet is dat de Epos Sennheiser eigenlijk niet goed bruikbaar is als alledaagse koptelefoon vanwege de microfoon die niet verwijderd kan worden. Ik wil liever niet in de trein stappen alsof ik bij een call center werk.
Kijk ook: PS5 en Xbox Series X komen eraan
Meer video's? Volg ons op YouTube