King of Kong

Oud-kampioen Donkey Kong naar rechter: 'Ik ben geen valsspeler'

Oud-kampioen Donkey Kong naar rechter: 'Ik ben geen valsspeler'
5 mei om 10:55
Laatste update: 5 mei om 11:10

De voormalig wereldkampioen Donkey Kong is naar de rechter gestapt, nadat zijn oude wereldrecords ongeldig werden verklaard.

Billy Mitchell stond jarenlang bekend als de 'King of Kong', omdat hij nagenoeg ieder wereldrecord voor de klassieke arcadegame op zijn naam had staan. Hij speelde ook een rol in de documentaire The King of Kong, die de highscorerace rond de oude game vastlegde.

In april 2018 verklaarde Twin Galaxies, dat alle highscores wereldwijd bijhoudt, twee scores van Mitchell ongeldig. Uit onderzoek bleek dat hij gemodificeerde apparatuur had gebruikt, wat tegen de regels is. Hierdoor kon de game namelijk iets anders reageren dan die van andere spelers.

Mitchell vreest dat hij door het besluit wereldwijd wordt gezien als een valsspeler, wat hij volgens Ars Technica met de rechtszaak hoopt te verhelpen. "Twin Galaxies impliceert dat Mitchell zijn highscores niet op een legitieme wijze heeft gevestigd", leest een rechtbankdocument. "Daarmee wordt ook gesuggereerd dat hij vals heeft gespeeld."

De gamer eist een schadevergoeding van 10 miljoen dollar.

Onmogelijke acties

Twin Galaxies heeft Mitchell tot op heden nooit expliciet een valsspeler genoemd. De highscorewaakhond stelde echter dat in de originele game sommige acties van Mitchell niet mogelijk waren.

Mitchell spande zijn Donkey Kong-zaak in april 2019 al aan, maar Twin Galaxies werd in februari pas formeel op de hoogte gesteld. De kwestie moet nog voor de rechter verschijnen.

Wat we weten over de Xbox Series X en PlayStation 5

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Lees meer over:

Deel via