Feest voor emulatie

'Geheime Nintendo-data op straat na grote hack'

6 mei om 08:52
Laatste update: 6 mei om 08:52

De bronbestanden van veel oude Nintendo-spelcomputers lijken op straat te liggen na een geraffineerde hackaanval.

Dat melden bezoekers van onder andere Resetera en Reddit, die de gestolen informatie hebben ingezien. Het zou gaan om maar liefst 2 terabyte aan gegevens.

Sindsdien verschijnt er steeds meer informatie afkomstig uit de database. Eén iemand stuitte bijvoorbeeld op de nooit eerder uitgebrachte Nintendo 64-game Mirror House Cornflakes, waarvan onderstaande video werd geüpload:

In de afgelopen weken zou de broncode van oude Pokémon-spellen al zijn gevonden. Lijsten met onverschenen spelcomputers en oude demo's van games zijn ook opgedoken. Vermoedelijk zal er op termijn meer informatie naar buiten lekken.

Emulatie

De hack kan ook verstrekkende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van emulators. Met deze programmaatjes kunnen oude games op pc's en smartphones worden afgespeeld. Door de brongegevens van Nintendo in te zien, krijgen ontwikkelaars een beter idee van hoe deze software beter kunnen laten werken. 

Nintendo verzet zich tegen dergelijke emulatiesoftware, omdat hun spellen hiermee illegaal afgespeeld kunnen worden. Emulatorbouwers zien het anders: ze zeggen te helpen bij het behoud van oude games die bedrijven allang niet meer verkopen. 

Wii

De gegevens zouden zijn hoogstwaarschijnlijk gestolen bij een aanval op BroadOn. Dit bedrijf werd door Nintendo ingehuurd om de hardware en software van de Wii te helpen bouwen. 

Hoewel er al veel gegevens uit de hack afkomstig lijken te zijn, wil Nintendo de authenticiteit hiervan niet bevestigen. Een woordvoerder zegt enkel "hier niet op te kunnen reageren".

Wachtwoorden

Het is de tweede keer in korte tijd dat Nintendo in verband wordt gelegd met een mogelijke hack. Eerder riep het bedrijf gebruikers op om extra beveiliging in te stellen, nadat er bovengemiddeld vaak door hackers op accounts werd ingelogd.

Deze Nintendo-gadget laat je fitnessen:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's