Freedom drones

Kijken: de geheime droneshow boven Rotterdam

geheime droneshow rotterdam bevrijdingsdag franchise freedom studio drift lonneke gordijn ralph nauta burning man festival nieuwe vuurwerk
6 mei 2020 om 09:44
Laatste update: 6 mei 2020 om 10:09

Kijk de hele droneshow terug die Studio Drift in Rotterdam gaf tijdens Bevrijdingsdag.

Niemand mocht het weten, om een toeloop van publiek te voorkomen. Wie in Rotterdam gisteravond toevallig uit z’n raam keek, had de droneshow live kunnen zien. 

De drones van Studio Drift vlogen op Bevrijdingsdag uit om het belang van twee fundamenten van de mensheid te onderstrepen: veiligheid en gezondheid. “Een vliegend eerbetoon en tegelijkertijd een waardering voor degenen die dag en nacht werken voor de vrijheid en veiligheid van anderen,” aldus de makers.

Franchise Freedom is de toepasselijke naam van het drone-kunstwerk, dat eerder al bij het Burning Man-festival, NASA’s Kennedy Space Center in Amerika en in Amsterdam te zien was. Het bestaat al langer onder die naam, en 5 mei lijkt achteraf de verklaring voor die titel.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zocht gezien onze thuisisolatie een passende manier om de vrijheid te vieren. Een aangepaste versie van Franchise Freedom met een rood hart voor de zorgsector vormde de perfecte invulling.

De drones zijn niet voorgeprogrammeerd om een vast patroon te volgen, maar beslissen zelf waar ze naartoe bewegen. Die keuze is een afweging tussen individuele vrijheid of de veiligheid van de groep.

Kijk de droneshow:

Vliegende poëzie

De drones zijn de Shooting Stars van fabrikant Intel. De programmatuur om autonoom te kunnen vliegen en idee en uitvoering zijn van de hand van kunstenaarsduo Studio Drift, Lonneke Gordijn en Ralph Nauta.

De drones worden door een algoritme aangestuurd, zodat ze met elkaar mee zwenken. Daarbij wordt de kleur en lichtintensiteit van de individuele drones beïnvloed door hun onderlinge afstand, wat de dichtheid van de zwerm bepaalt. "Drones worden vaak gebruikt als oorlogstuig, maar bij ons wordt het poëzie", zegt Ralph Nauta van Studio Drift. Het werk geeft volgens Gordijn en Nauta blijk van een optimistisch geloof in de maakbare samenleving.

Zonder subsidie

Net als de andere kunstwerken van Studio Drift kwam ook Franchise Freedom tot stand zonder subsidie. Grote bedrijven als Intel en BMW zijn sponsor. "Wij ontwerpen complexe, arbeidsintensieve en daardoor kostbare installaties. Daarvoor moeten we voortdurend samenwerken met wetenschappers en technici. Waarom zouden we ons dan niet verbinden aan het bedrijfsleven?", aldus Nauta in De Volkskrant. "Een bedrijf als Intel heeft kennis die wij niet hebben. Tegelijkertijd tonen wij met hun technologische toepassingen waar ze zelf niet op komen."

Museum

De kunst van Studio Drift ligt op de grens van techniek en natuur. In 2018 was in het Stedelijk Museum in Amsterdam een grote overzichtstentoonstelling van Studio Drift te zien, van de fragiele Dandelight tot aan het zwevende betonblok Drifters waarin we in de toekomst zouden kunnen wonen.