Getest: Handsfree motorslot Abus Granit Detecto Smart X 8078
Review

Getest: Handsfree motorslot met Bluetooth

8 mei om 14:06
Laatste update: 9 mei om 06:02

Handsfree je auto openmaken is te bestellen op praktisch elke auto. De motorrijder kan dat sinds kort ook. Rutger test het bluetooth motorslot.

Motorrijden is een feestje, maar het hele dansje dat je er voor en na moet doen is vervelend: kleren en schoenen omwisselen, motor onder hoes vandaan, slot losmaken, handschoenen aan, helm op en daar ga je de vrijheid tegemoet. Eén van die dingen wordt volgens Abus een beetje makkelijker: het losmaken van het slot.

De Abus Granit Detecto Smart X 8078 lijkt wel van adel met zo'n lange naam, maar hij belooft dan ook bijzondere dingen te doen. Als je met je gekoppelde telefoon in de buurt bent, kun je het slot openen. Als je wegloopt, vergrendelt hij. 

Het slot wordt geleverd in een fraai hoesje en met een USB-C-oplaadkabel. Dat is uiteraard meteen ook het nadeel van zo'n slim slot, je moet wel de accu opladen. Ik heb op dit moment het slot een week op de fiets zitten en heb nog 85% van de accu vol. 

App

Het instellen van de SmartX-app was een eitje. Met een persoonlijke QR-code geef je aan dat het slot van jou is. Dat kaartje moet je dus goed bewaren voor het geval je van telefoon gaat wisselen.

Je maakt het slot wakker door hem aan te drukken, waarna hij kijkt of de telefoon in de buurt is. Zodra hij de juiste telefoon waargenomen heeft, gaat hij open. Heeft hij hem niet gezien, dan gaat er een 100dB alarm af. Bonus! 

Je kunt in de app instellen op welke afstand van je motor de telefoon moet zijn om open te gaan. Handig voor als je op een terras zit, of als je motor zoals in mijn geval direct naast je huis staat. Als je helemaal zeker wilt zijn dat het slot niet opengemaakt kan worden zonder dat jij het weet, kun je "keyless" ook tijdelijk uitzetten. 

Als het slot net vergrendeld is, is hij nog wakker en krijg je soms veel notificaties op je telefoon dat je verbonden bent met het slot. Maar zodra hij in slaap is, is dat afgelopen. Dan moet je hem zelf wakker klikken om te verbinden.

Het aardige is dat het slot zelf kan zien of hij op een remschijf gemonteerd zit of in een tasje ligt (door een stalen schakelaar in de opening voor de rem). Zo gaat het alarm niet af als hij gewoon achterin je buddyseat ligt. 

Twee schermen uit de app

Het is wel een beetje spannend dat er echt helemaal geen sleutel op dit slot past. Het is Bluetooth of niks. Valt je telefoon uit, is je Bluetooth wiebelig of is de batterij van slot of telefoon leeg, dan kun je even niet rijden. Eventueel kun je je slot als hij leeg is opladen met een powerbank natuurlijk, maar ik kan me situaties voorstellen waarin je toch terug verlangt naar een gewone sleutel. 

Op termijn brengt Abus ook nog een afstandsbediening uit, dat maakt de kans op issues al wel weer ietsje kleiner, maar is ook een stuk minder cool. 

Het slimme motorslot is in vier kleuren verkrijgbaar (blauw, grijs, geel en rood) voor €249. 

Maak kans op deze unieke elektrische brommer

Volg Bright ook op YouTube