Alleen overheden

Omstreden gezichtsherkenning Clearview niet meer bij bedrijven

Omstreden gezichtsscanner Clearview stopt samenwerking bedrijven
8 mei om 09:52
Laatste update: 8 mei om 10:16

Clearview, maker van omstreden software voor gezichtsherkenning, belooft niet meer te leveren aan private bedrijven maar alleen aan overheden.

"Clearview annuleert de accounts van elke klant die niet is geassocieerd met wetshandhaving of een andere overheidsdienst", zegt het bedrijf in een verklaring, meldt BuzzFeed News.

Het bedrijf heeft omstreden software voor gezichtsherkenning. Clearview heeft miljoenen foto's van sociale media gekopieerd, geanalyseerd en gekoppeld aan namen. Wie een foto van iemand in Clearview invoert, heeft een goede kans direct de naam en socialmedia-accounts van die persoon te kunnen zien.

Gezichtsscanner voor de lol

Het bedrijf kwam onlangs in opspraak toen bleek dat tal van rijke investeerders toegang hadden tot de software. Clearview werd door die investeerders gebruikt om nieuwe geldschieters te overtuigen, maar ook voor de lol op feestjes.

Eerder zeiden bedrijven waaronder Facebook, Twitter en LinkedIn al dat Clearview moest stoppen met het verzamelen van foto's van gebruikers. Het bedrijf zegt geen kwaad te zien in zijn handelen, omdat de foto's openbaar vindbaar zijn op internet.

Regulering voorkomen

Doel van de enorme database is volgens Clearview het helpen van de wetshandhaving, die zo bijvoorbeeld sneller een naam bij een verdachte op videobeelden kan vinden. Critici vinden dat Clearview nog te weinig doet om misbruik in te dammen, en vrezen voor misbruik van de gezichtsdata van burgers.

De vrijwillige koerswijziging naar enkel overheidsgebruik van Clearview is mogelijk een poging om overheidsregulering voor te zijn. De verklaring van Clearview staat in een brief aan de rechtbank van de Amerikaanse staat Illinois. Die staat kent een zeer strenge bescherming van biometrische gegevens, die Clearview geschonden zou hebben.

Gezichtsherkenning: zo snel word je herkend

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's