Elektrische auto's

VvE's bezorgd over veiligheid garages door laadpalen

9 mei om 13:35
Laatste update: 9 mei om 14:12
  • ANP / Bright

De uitrol van laadpalen voor elektrische auto’s in ondergrondse parkeerplaatsen van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is stilgevallen. Er zijn zorgen over de veiligheid van ondergronds laden.

Dat blijkt uit een rondgang van tv-programma Kassa langs VvE’s. Stichting VvE-Belang bevestigt de conclusie.

Onverwachte storingen in de lithium-accu's van elektrische auto’s vormen een groot risico. Als de accu vlam vat, is de brandontwikkeling razendsnel. Tijdens het laden kunnen auto’s bijvoorbeeld in brand vliegen door gebruik van ondeugdelijke kabels, technische storingen in de accu's of het laadstation.

VvE-Belang adviseert leden de nieuwe NEN-normering af te wachten. Daarin staan eisen voor de veilige installatie en plaatsing van laadpalen. "VvE’s worden dan mogelijk gedwongen om hun laadpunten te verplaatsen. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles, maar dat zou wel vervelend zijn. Er is geïnvesteerd in laadpunten en de meeste mensen hebben hun appartement inclusief parkeerplek gekocht. Je parkeerplek verkopen en inruilen voor een plek bij de uitgang is daardoor helaas niet mogelijk", aldus Kees Oomen van VvE-Belang tegen Kassa.

Bij de uitgang plaatsen

Experts pleitten begin dit jaar al voor een verbod op ondergronds laden. Volgens het Instituut voor Fysieke Veiligheid kunnen laadpalen het beste geplaatst worden bij de uitgang van parkeergarages. Dan kunnen hulpdiensten er beter bij. Bij brand kunnen ze het voertuig sneller naar buiten slepen. 

Alles over opladen van auto's:

Kijk ook de Bright-cursus Elektrisch Rijden.